Companii

Terapia este cu ochii pe Pharmaplant si Promedic

11.07.2005, 13:40 249

Producatorul de medicamente Terapia Cluj-Napoca negociaza in prezent achizitionarea a doua companii farmaceutice din Bucuresti: Pharmaplant si Promedic.

"Aceste achizitii vor aduce valoare adaugata companiei Terapia prin extinderea portofoliului de produse, atat in ceea ce priveste categoriile de produse existente, cat si in altele noi", a spus Stephen Stead, directorul general al companiei Terapia Cluj-Napoca.

El sustine ca Terapia urmareste sa-si consolideze pozitia pe piata romaneasca si pe pietele-cheie de export.

"Credem ca achizitia acestor doua companii va aduce o crestere a veniturilor si un portofoliu mai larg ce va fi promovat in mod eficient de echipa noastra comerciala. Aceasta actiune se inscrie in strategia companiei spre o puternica crestere organica, prin achizitii atent selectate. Deoarece discutiile au loc intre companii private si ele nu sunt finalizate, nu vom prezenta detalii despre valoarea tranzactiilor", a precizat Stead.

Compania clujeana a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 51,5 milioane de dolari (41,45 milioane de euro). In primul trimestru al acestui an cifra de afaceri a companiei a ajuns la 33 milioane de dolari (27,72 milioane de euro).

Terapia, al carei actionar majoritar este fondul de investitii Advent International, estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de aproximativ 65 milioane de dolari (circa 50 mil. euro) anul acesta, in urma lansarii de noi produse pe segmentul cardiovascular.

"Lansarile de produse care vor fi realizate de Terapia in perioada urmatoare vizeaza in special segmentul cardiovascularelor, dar si alte segmente ale pietei, cum ar fi cel al medicamentelor antiinflamatoare", a mai spus Stead.

Reprezentantii celor doi producatori de medicamente - Pharmaplant si Promedic -, au declarat ca nu pot da publicitatii date referitoare la o posibila preluare, deoarece nu a fost semnat nici un act oficial.

"Este adevarat ca suntem in negocieri cu mai multe companii, dar oficial nu am incheiat nici o intelegere cu nici una dintre acestea", a declarat Grigore Iuga, directorul de marketing de la Promedic.

Inca de la inceputul acestui an, cei doi producatori de medicamente Promedic si Pharmaplant Biogalenica si-au anuntat intentia de a incheia parteneriate cu producatori farmaceutici straini pentru a rezista pe piata autohtona pe termen mediu si lung.

Mircea Morait, directorul general al celor doua companii, aprecia atunci, ca piata farmaceutica romaneasca este caracterizata de monopoluri, ceea ce ar putea duce in viitor la imposibilitatea producatorilor romani mici si medii sa-si promoveze medicamentele in farmacii.

"Monopolizarea pietei, creata de lanturile de farmacii, ne va aduce in situatia in care sa nu avem unde sa ne vindem produsele. Piata este dictata de interesul acestor retele, care pot avea un singur importator sau producator agreat. Noua nu ne foloseste la nimic rata mai mica sau mai mare de crestere a pietei", a explicat Morait.

Anul trecut, valoarea pietei de medicamente din Romania s-a ridicat la un miliard de euro, din care peste 70% a reprezentat contributia importatorilor.

Morait considera ca numai preluarea sau un parteneriat cu un producator strain cunoscut poate salva companiile farmaceutice romanesti de la disparitie.

"In ultimii trei ani am avut o evolutie foarte buna, cu o rata de crestere a cifrei de afaceri de circa 50% anual. Pana in 2006 speram sa atingem pragul de 10 milioane euro si astfel sa devenim mai atractivi pentru companiile straine", a mai spus Morait.

Pentru acest an, el a estimat o cifra de afaceri cumulata a celor doua companii de 7-7,5 milioane euro, comparativ cu 5 milioane euro in 2004.

"Cresterea vanzarilor unei companii se bazeaza in principal pe o activitate puternica de marketing. Noi am reusit sa facem o asemenea promovare pentru un singur produs, dar nu avem posibilitatile financiare ca sa realizam acelasi lucru pentru tot portofoliul", a mai spus Morait.

Peste 10% din cifra de afaceri a celor doua companii se aloca anual pentru activitatea de marketing.

Potrivit oficialului Promedic, compania se afla intre primii 15 producatori romani de medicamente.

Portofoliul celor doua companii farmaceutice cuprinde 60 de produse din arii terapeutice precum sistemul nervos central, cardiovascular, aparatul respirator si antidiabetice. O treime din acestea sunt OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala - n.r.).

Promedic este o societate mixta romano-franceza infiintata in 1992, in vreme ce Pharmaplant Biogalenica a fost constituita in 1997 si este o companie cu capital privat romanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO