Companii

Terapia investeste 4,5 mil. euro in bioechivalenta si retehnologizare

12.01.2005, 00:00 29

Producatorul de medicamente Terapia Cluj-Napoca va investi in acest an aproape 4,5 milioane de euro in extinderea laboratorului de bioechivalenta al companiei si in retehnologizare.
Laboratorul de bioechivalenta este destinat studiilor care atesta proprietatile similare ale produsului testat cu ale produselor iesite de sub patent. Aceste studii sunt necesare pentru introducerea pe piata a medicamentelor generice.
Terapia a inaugurat birouri de reprezentanta pe pietele din Rusia, in 2002, si in Ucraina in 2003. Anul trecut, compania si-a extins operatiunile si pe piata din Polonia. In 2004, compania a avut vanzari de aproape 40 de milioane de euro, iar estimarile pentru 2005 vizeaza o crestere de aproximativ 25%.
Aproximativ 16% din productia Terapia este destinata exportului, principalele destinatii fiind Rusia, Ucraina, Polonia, Tarile Baltice si statele din Asia Centrala.
Compania este detinuta de grupul financiar american Advent International, care a achizitionat 95% din actiuni in 2003, in urma unei tranzactii de peste 40 de milioane de euro.
Terapia a fost detinuta, inainte de Advent, tot de investitori financiari, care au inceput in 2000 un proces complex de restructurare (injumatatirea personalului, formarea unei noi echipe de management, investitii pentru atingerea standardelor GMP, lansarea de produse noi). Advent intentioneaza dublarea valorii companiei in urmatorii ani, pentru a o vinde mai departe unui investitor interesat de Romania.
In cursul anului trecut, Terapia a demarat un program de investitii pentru protectia mediului ce totalizeaza aproximativ 8 milioane de euro, destinat modernizarii intregii platforme de productie a companiei. Programul de mediu va avea o durata estimativa de 3 ani. Investitiile vor duce la o crestere a vanzarilor, precum si lansarea de noi produse si reducerea datoriilor.
La inceputul acestui an, Terapia a finalizat investitiile de circa 3 milioane de euro pentru modernizarea sectiei de medicamente injectabile in vederea atingerii standardelor GMP (Good Manufacturing Practice). Terapia este, alaturi de Sicomed Bucuresti, cel mai important producator de medicamente injectabile din Romania.
La sfarsitul anului trecut, Terapia Cluj-Napoca a contractat un credit de aproximativ 20 de milioane de euro de la Bank Austria Creditanstalt AG si HVB Bank Romania, destinat finantarii activitatii companiei.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO