Companii

Teraplast: Relocarea este impusa de ritmul de dezvoltare al companiei

Teraplast: Relocarea este impusa de ritmul de dezvoltare al companiei

Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 60 de milioane de euro

05.10.2007, 17:19 10

Grupul Teraplast Bistrita intentioneaza sa reloce toata productia in zona industriala a orasului, procesul de mutare si dezvoltare a noii locatii urmand sa necesite investitii totale de aproximativ 28 de milioane de euro si sa se finalizeze pana la sfarsitul lui 2009.
Grupul a achizitionat un teren de 22 de hectare la periferia municipiului Bistrita, iar in luna august a finalizat relocarea primei fabrici, unde se produc in prezent panouri de tip sandwich pentru constructii comerciale si industriale, urmand ca pana la mijlocul anului viitor sa fie construita si cea de-a doua fabrica, de produse din PVC. Procesul de relocare va continua cu alte trei fabrici apartinand grupului Teraplast.
"Am decis sa ne mutam deoarece locatia actuala este mult prea mica pentru proiectele de dezvoltare pe care le avem. Relocarea facilitatilor de productie pe care le detinem in acest moment va costa aproximativ 6 milioane de euro, insa intentia noastra este ca in noua locatie sa dezvoltam aceste capacitati, astfel ca investitiile totale vor ajunge la 28 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Emanoil Viciu, director general si presedinte al Consiliului de Administratie Teraplast Bistrita. Potrivit lui, investitiile in relocare se vor amortiza in sase ani, ca urmare a reducerii costurilor de productie.
Terenul pe care se afla momentan capacitatile de productie ale grupului Teraplast are o suprafata totala de 6,5 hectare, iar conducerea companiei intentioneaza sa valorifice imobiliar aceasta locatie. "Nu am decis deocamdata daca vom investi noi intr-un proiect imobiliar sau daca vom vinde terenul unui alt dezvoltator imobiliar", a precizat Emanoil Viciu.
Grupul Teraplast este unul dintre principalii producatori de pe piata produselor din PVC si include pe langa compania cu acelasi nume, companiile Plastsistem si Politub, in cadrul carora compania Teraplast detine participatii de 70%, respectiv 50% din actiuni. Compania Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 8,3 milioane de euro. Politub a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 10,3 milioane de euro, iar compania produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa, 50% din capitalul companiei fiind detinut de Socomo Socotub.
Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 60 de milioane de euro, 66% din aceasta suma fiind realizata de compania Teraplast. In aceeasi perioada, compania a realizat un profit de 5,7 mil. euro. Conducerea Teraplast estimeaza pentru acest an o crestere de 60% a cifrei de afaceri, ca urmare a evolutiei pietei constructiilor.
Anul acesta, in luna iulie, Adunarea Generala a Actionarilor Teraplast a decis listarea companiei la BVB, iar in acest moment, Raiffeisen Capital&Investment se ocupa de toate demersurile necesare ca pana la sfarsitul acestui an actiunile companiei sa poata fi tranzactionate la bursa.
Pe piata externa, Teraplast vinde de aproximativ 7% din volumul total al cifrei de afaceri, principalii parteneri la export fiind in Ungaria, Italia, Franta, Slovenia, Serbia si Republica Moldova. Compania Teraplast este o firma cu capital integral privat, actionarii fiind SIF Banat-Crisana cu 13%, Gemens Plast, membra a grupului belgian Aliaxis, cu 9%, restul fiind detinut de persoane fizice. Grupul detine capacitati de productie pe o suprafata de 14 hectare, in Bistrita si Brasov, iar numarul de angajati este de 650 de persoane.
Teraplast a fost infiintata in 1990 la Bistrita, dupa divizarea Intreprinderii de Materiele de Constructii. In 1992, societatea devine mixta, romano-maghiara, sub numele de Teraplast GP S.A. Trei ani mai tarziu, capitalul firmei este privatizat integral, iar in 1998, impreuna cu Plastsistem SA si Politub, se pun bazele Grupului Teraplast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO