Companii

Theodore Cominos, Linklaters: Ne propunem sa crestem moderat: 10-20% in fiecare an

Theodore Cominos, Linklaters: Ne propunem sa crestem moderat: 10-20% in fiecare an

Theodore Cominos, managing partner al biroului local al Linklaters: Nu ma gandesc la competitie. Exista loc pentru toti avocatii si pentru toate deal-urile. Daca un om este muscat de un caine are nevoie de un avocat. Daca Petrom are de facut vreo afacere, are iarasi nevoie de avocati.

04.06.2007, 22:21 33

Theodore Cominos, managing partner al casei de avocatura Linklaters, Miculiti, Mihai & Asociatii, spune ca strategia companiei este de a fi prezenta in toate deal-urile majore din regiune, ignorand proiecte de mici dimensiuni care ar asigura un volum mai mare de clienti.
"Nu ne propunem sa crestem foarte mult. Nu vrem sa fim cea mai mare firma si nu avem nevoie de 50 de proiecte. Ne ajung cinci, dar importante, astfel sa nu ne irosim resursele sub un anumit nivel. La un volum prea mare de munca, risti sa pierzi din calitatea serviciilor", a declarat Theodore Cominos, managing partner al Linklaters, Miculiti, Mihai & Asociatii.
Cominos, un american de 38 de ani prezent in Romania de 10 ani, a mai lucrat pentru casa de avocatura Burns Schwartz. A venit in anul 2000 la Linklaters, unde a devenit partener in 2005, pentru ca in luna mai a acestui an sa preia conducerea biroului local. Cominos l-a inlocuit pe Michael Tetrault Schilling, care a preluat conducerea operatiunilor la nivel regional.
Linklaters este una dintre cele mai mari case de avocatura din lume, reteaua formata din 30 de birouri, in 23 de tari, fiind un bun furnizor de clienti pentru biroul local.
"Avem clienti coreeni sau portughezi, care lucreaza cu biroul nostru din tara de origine, iar cand vin sa faca afaceri in Romania apeleaza tot la serviciile noastre. Totodata, avem si clienti romani care si-au extins activitatea in alte tari, unde apeleaza tot la serviciile Linklaters", spune Cominos.
Printre clientii Linklaters, casa internationala cu cea mai activa prezenta din Romania, se numara ING, Citigroup, Credit Suisse, JP Morgan sau Vodafone, dar si nume precum UTI sau Gecad.
Piata de avocatura din tara noastra este dominata inca de companii locale, precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Musat, Popovici, Stoica sau Bostina, Linklaters fiind singura companie internationala care se regaseste intre primii cinci jucatori de pe piata de profil.
Biroul local al Linklaters acopera mai multe tari din aceasta zona a Europei, precum Serbia, Muntenegru, Macedonia, Turcia, Bulgaria sau Ucraina.
"In tari precum Bulgaria sau Turcia sunt chiar mai putine firme internationale decat in Romania, in timp ce in Cehia sau Slovacia, numarul firmelor din "Magic Circle" este mult mai mare. Romania este o tara mare, cu o economie in crestere rapida, factori care vor determina intrarea altor jucatori importanti", apreciaza Cominos.
Acesta considera ca majoritatea firmelor internationale vor intra prin asocierea cu firme medii de pe piata, deoarece "nu poti avea un birou bun daca nu ai inca de la inceput cativa avocati de calitate".
Anul trecut a fost consemnata intrarea unui alt gigant mondial al avocaturii, Clifford Chance, care a preluat o firma de dimensiune medie, Badea, Georgescu si Asociatii.
"Nu ma gandesc la competitie. Exista loc pentru toti avocatii si pentru toate deal-urile. Daca un om este muscat de un caine are nevoie de un avocat. Daca Petrom are de facut vreo afacere, are iarasi nevoie de avocati", spune Cominos, care considera ca firmele medii de pe piata s-ar putea consolida si prin fuziuni interne.
Fuziunile, precum si plecarile din firmele mari de avocatura sunt considerate fenomene normale, care nu au ocolit nici piata locala in ultimii ani.
"Sunt foarte multe motive pentru care avocatii parasesc o companie mare. Uneori pleaca din dorinta de independenta. Alteori, pleaca pentru mai multi bani si un control mai mare asupra vietii personale. Poate fi uneori vorba si de ego si putina frustrare", apreciaza Cominos.
Privatizarile au fost o importanta sursa de venituri pentru avocati in ultimii ani, insa ponderea acestora in cifra de afaceri a companiilor va fi din ce in ce mai mica.
"Mai sunt cateva privatizari de facut, dar acum 90% din veniturile firmei vin din fuziuni si achizitii, banking, cu accent pe imprumuturi sofisticate, high-end si real estate, domeniu care a crescut impresionant in ultimii ani, lucru simtit de catre toate casele de avocatura", a enumerat Cominos. Estimarile referitoare la dimensiunea pietei arata ca avocatii de business factureaza anual intre 100 si 200 de milioane de euro, fragmentarea pietei si slaba monitorizare a activitatii din provincie nepermitand o aproximare mai exacta.
"Piata va creste si odata cu ea vor creste si tarifele, tendinta fiind manifestata la nivel global. Pe de alta parte cresc si costurile, deoarece salariile sunt pe un trend ascendent, resimtit si in randurile avocatilor", adauga reprezentantul Linklaters.
Un numar de 25 de avocati din cei 30 ai biroului local Linklaters sunt romani, ceilalti fiind americani sau britanici. Cominos si Michael Tetrault Schilling fac parte dintre cei aproximativ 500 de parteneri globali ai Linklaters.


Theodore Cominos
Nascut in America, in urma cu 38 de ani.
A venit in Romania in 1997 alaturi de prietena (actuala sotie) si s-a angajat la Burns Schwartz.
Lucreaza la Linklaters din ianuarie 2000, iar din 2005 a devenit partener al companiei.
Din mai 2007 a preluat functia de managing partner al biroului local Linklaters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO