Companii

Tichetele de sport deductibile fiscal pot aduce anual companiilor economii de 1.000 de euro/angajat

Tichetele de sport deductibile fiscal pot aduce anual companiilor economii de 1.000 de euro/angajat

Pretul unui abonament la o sala de fitness incepe de la 300 de lei

15.07.2009, 00:00 2793

"Am fost foarte aproape sa implementam o masura care sa vizeze beneficii de natura sportiva pentru angajatii nostri, dar deocamdata avem retineri. Nu am respins niciodata propunerile care vizeaza angajatii, insa daca ar exista tichete de sport deductibile fiscal, cu siguranta ca vom lua in calcul posibilitatea de a le oferi angajatilor", sustine Irina Stoian, HR manager in cadrul Cetelem, filiala locala a diviziei de consum a grupului francez BNP Paribas, care numara 900 de angajati pe piata locala. Anul acesta, compania a acordat vouchere pentru angajatii cei mai performanti cu o valoare cuprinsa intre 100 si 400 de lei, care au beneficiat de serviciile unui centru de infrumusetare.
In general, companiile din Romania acorda facilitati sportive angajatilor sub forma abonamentelor la sala, care sunt oferite fie in urma unui contract cu un anumit club sportiv, fie sub forma unei sume fixe lunare, care sa acopere o parte din costul abonamentului - angajatul fiind nevoit sa suporte cheltuielile suplimentare in cazul in care pretul abonamentului depaseste suma data de angajator.

20% din multinationale dau abonamente la sali de sport angajatilor
Acordarea tichetelor de sport ar elimina o parte din costurile angajatorilor care acorda angajatilor astfel de beneficii, in conditiile in care pretul unui abonament la sala ajunge la 350 de lei/luna (83,3 euro).
"In general, companiile ofera abonamente la sali de sport private. Un procent de 20% din cele 150 de companii care au participat la studiul salarial realizat de noi anul trecut ofereau angajatilor abonamente la sala. Insa aceste beneficii nu sunt tichete si nici nu sunt deductibile fiscal", sustine Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant Mercer pe piata locala.
Reprezentantii clubului de fitness World Class Romania spun ca, in cadrul unei companii cu 100 de angajati care apeleaza la serviciile lor, un procent de 90% din personal beneficiaza de abonamente la sala oferite de angajator.
"Contractele corporate cu companiile se incheie in functie de numarul de persoane care vor beneficia de abonamente la sala. De regula, angajatorii opteaza pentru pachetele de abonament VIP, prin care angajatii au acces la toate facilitatile clubului, iar intrarile sunt nelimitate. Pretul pentru un astfel de abonament variaza intre 300 si 350 de lei pe luna", a precizat Irina Pavel, office administrator in cadrul World Class Romania.

Nu e cel mai bun moment pentru beneficii
Accor Services - cel mai mare emitent de tichete de pe piata locala - a dezvoltat in Cehia un brand local, sub care ofera tichete pentru sport si cultura, menite sa motiveze angajatii. Astfel, tichetele pe care le primesc angajatii din Cehia pot fi folosite pentru acoperirea taxelor de intrare pentru evenimente culturale si sportive. De asemenea, tichetele de sport reprezinta echivalentul abonamentelor la sali de fitness, cluburi de tenis, bazine de inot, dar si plata pentru activitati culturale, cum sunt biletele la cinema sau la teatru.
"Tichetele de sport ar putea fi integrate tichetelor de ingrijiri medicale private, urmarind acelasi obiectiv pe termen lung, si anume imbunatatirea starii generale de sanatate si a productivitatii salariatilor", sustine Philippe Blecon, director general al Accor Services in Romania.
Introducerea unor tichete pentru sport deductibile fiscal ar fi o masura avantajoasa si pentru angajator, si pentru angajati, sustin specialistii in resurse umane.
"Din pacate, nu cred ca se va putea aplica o astfel de masura in acest an, intrucat companiile au redus sau au renegociat si beneficiile pentru angajati (pensiile private, servicii medicale, consultatiile stomatologice) pentru a evita sa scada din salarii sau sa faca restructurari", a mai spus Botolan. Ea a mai precizat ca o parte din companii a renuntat deja la tichetele de vacanta sau la cadourile pe care le ofereau de ziua angajatilor.
Astfel de masuri sunt foarte populare in statele din vestul Europei. Si compania Sodexo ofera tichete de sport in state ca Belgia, Cehia si Polonia, care sunt utilizate de angajati ca urmare a unui parteneriat intre angajatori si cluburile de sport, sali de fitness, tenis sau spa.
"In Belgia, tichetele de sport au fost implementate inca de acum 17 ani, in prezent fiind deductibile fiscal pentru angajatori si neimpozabile pentru angajati intr-un procent de 100%. In ritmul de viata actual, in care facem tot mai putina miscare si sedentarismul este la cote inalte, introducerea unor astfel de tichete va influenta in mod direct productivitatea angajatilor romani, intrucat vor fi mai relaxati si mai eficienti la locul de munca", a spus Adina Popa, director de marketing si dezvoltare in cadrul Sodexo.

"Orice e deductibil fiscal e binevenit"
Cat priveste angajatorii, orice beneficiu deductibil fiscal acordat angajatilor este binevenit. Ramane insa la latitudinea fiecarui angajator sa stabileasca daca tichetele de sport ar fi bine primite de angajati.
"Beneficiile care implica activitati sportive nu s-au dovedit a fi o modalitate de motivare a angajatilor romani si de retentie a acestora, desi cunosc multe companii care le ofera. Oricum, orice e deductibil fiscal este binevenit", sustine Cristian Popescu, Organization & Staffing Leader pentru Europa al furnizorului de servicii de business si solutii tehnologice Genpact. In general, angajatii Genpact primesc beneficii de protectie, care constau in asigurari de viata, abonamente la clinici private, imprumuturi in caz de urgenta sau tichete de masa.
"Cred ca introducerea acestor tichete ar fi excelenta pentru angajatii din Romania, dar nu vom vedea o astfel de masura mai devreme de anul viitor", a mai spus Botolan.
"Personal, nu am asistat la niciun fel de discutie in aceasta zona, insa suntem deschisi oricaror propuneri. Rezultatul pe care il prespune o masura precum acordarea tichetelor pentru sport este incurajarea sportului in masa, acesta fiind unul din principalele obiective ale ministerului in care lucrez", sustine Razvan Bobeanu, secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului.
Pe piata locala, angajatii pot beneficia in acest moment de tichete de masa, de vacanta, de cresa sau de sanatate. Piata tichetelor de masa, evaluata la 1,4 mld. euro, este controlata in momentul actual, in proportie de 95%, de trei mari jucatori - Accor Services, Sodexo, Cheque Dejeuner - restul pietei fiind divizata intre emitenti locali.
"In prezent consideram ca este prioritara dezvoltarea sistemului tichetelor de vacanta, care a fost introdus in aceasta primavara si care ar putea fi una din parghiile cele mai eficiente pentru dezvoltarea sectorului turistic. Pentru aceasta, este necesara insa si introducerea tichetelor de vacanta in sectorul public, asigurand directionarea fondurilor alocate in turismul romanesc", a mai spus directorul Accor Services in Romania.
 

Cum fac altii

  • Tichetele de sport sunt foarte populare in centrul si vestul Europei.
  • Sodexo ofera tichete de sport in state ca Belgia, Cehia si Polonia, care sunt utilizate de angajati ca urmare a unui parteneriat intre angajatori si cluburile de sport, sali de fitness, tenis sau spa.
  • In Belgia, tichetele de sport au fost implementate de peste 17 ani, fiind deductibile fiscal pentru angajatori si neimpozabile pentru angajati intr-un procent de 100%.
  • Accor Services - cel mai mare emitent de tichete de pe piata locala - a dezvoltat in Cehia un brand local, sub care ofera tichete pentru sport si cultura, menite sa motiveze angajatii.
  • Tichetele pe care le primesc angajatii din Cehia pot fi folosite pentru acoperirea taxelor de intrare pentru evenimente culturale si sportive, iar tichetele de sport reprezinta echivalentul abonamentelor la sali de fitness, cluburi de tenis, bazine de inot, dar si plata pentru activitati culturale, cum sunt biletele la cinema sau la teatru.

Ce spune Ministerul Tineretului
Razvan Bobeanu, secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului
Personal, nu am asistat la niciun fel de discutie in aceasta zona, insa suntem deschisi oricaror propuneri. Rezultatul pe care il prespune o masura precum acordarea tichetelor pentru sport este incurajarea sportului in masa, acesta fiind unul din principalele obiective ale ministerului in care lucrez.

Ce spun angajatorii
Cristian Popescu, Organization & Staffing Leader pentru Europa al Genpact
Beneficiile care implica activitati sportive nu s-au dovedit a fi o modalitate de motivare a angajatilor romani si de retentie a acestora, desi cunosc multe companii care le ofera. Oricum, orice e deductibil fiscal este binevenit.

Ce spun emitentii de tichete
Philippe Blecon, director general al Accor Services in Romania
Tichetele de sport ar putea fi integrate tichetelor de ingrijiri medicale private, urmarind acelasi obiectiv pe termen lung, si anume imbunatatirea starii generale de sanatate si a productivitatii salariatilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO