Companii

Timisoreana majoreaza vanzarile SABMiller cu 23%

Timisoreana majoreaza vanzarile SABMiller cu 23%
13.04.2007, 20:20 18

Volumele vandute de Ursus Breweries, filiala locala a SABMiller, in anul fiscal trecut au crescut progresiv pe masura ce programul de investitii de peste 30 mil. euro dedicat cresterii capacitatilor de productie a fabricii de bere din Buzau se finaliza.
Astfel, dupa un ritm de crestere de sub 5% in primul trimestru al anului fiscal, determinat de limitarile din productie, Ursus a inregistrat vanzari cu 24% mai mari in perioada iulie-septembrie, ritmul avansand la peste 30% in trimestrul al treilea si al patrulea al anului fiscal, potrivit informatiilor preliminare prezentate de SABMiller.
Cu toate acestea, reprezentantii Ursus spun ca limitarile de productie au franat vanzarile din sezonul estival, intrucat investitia de la Buzau a fost finalizata abia la inceputul ultimului trimestru (n. r- al anului calendaristic). De altfel, capacitatile de productie insuficiente au determinat cresteri mai putin sustinute si in anul fiscal precedent, cand volumele vandute de Ursus Breweries pe piata locala s-au majorat cu numai 5%. Evolutia vanzarilor din acest an este pusa de reprezentantii SABMiller in special pe cresterea inregistrata de brandul Timisoreana.
"Romania a raportat o crestere de 23%, datorita berii Timisoreana si a lansarii acestei marci in varianta de ambalare la PET", informeaza SABMiller.
Potrivit lui Dieter Schulze, presedintele Ursus Breweries, vanzarile brandului Timisoreana s-au dublat dupa lansarea ambalajului PET, in luna iulie. Pana la acel moment, Ursus avea un singur brand, Ciucas, pe piata berii la PET, segment cu cea mai mare rata de crestere in ultimii trei ani. Schulze estima ca aproximativ 30% din vanzarile Timisoreana de anul trecut au fost acoperite de PET. Potrivit reprezentantului Ursus Breweries, dupa lansarea ambalajului PET, volumele marcii Timisoreana s-au dublat, cresterea la nivelul intregului an fiind de aproape 50%. Potrivit ritmului de crestere volumic raportat de SABMiller, cifra de afaceri a Ursus Breweries ar putea depasi la nivelul anului fiscal trecut 180 mil. euro. Reprezentantii companiei nu au comentat informatiile aparute in raportul financiar al grupului.
Ursus a finalizat anul trecut o investitie de peste 30 mil. euro in extinderea capacitatilor de productie ale fabricii din Buzau, insa reprezentantii companiei au decis sa continue extinderea printr-o noua investitie de circa 20 de milioane de euro.
Potrivit informatiilor Ursus Breweries, in urma acestei investitii, capacitatea de productie a companiei va ajunge la circa 4,5 milioane de hectolitri. Acest lucru se va intampla in contextul in care, la inceputul anului 2005, compania avea o capacitate de productie de 3,1-3,2 milioane de hectolitri, ulterior, la sfarsitul anului trecut ajungand la circa 4 milioane de hectolitri.
Ursus Breweries a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de peste 150 de mil. euro si un profit brut de peste 19 mil. euro.
Ursus Breweries detine patru fabrici in Romania, la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov. Din portofoliul Ursus Breweries fac parte trei dintre cele mai cunoscute marci de bere de pe piata locala: Ursus, Timisoreana si Ciucas. Piata berii a fost estimata anul trecut la 16 milioane de hectolitri, in timp ce valoarea pietei, in retail, a avansat pana la 1,4 miliarde de euro.


Ursus Breweries in cifre
21,4% cota de piata in anul fiscal 2005-2006
144 de milioane de euro investitii (incluzand achizitiile)
1.400 de angajati
4 milioane de hectolitri capacitate de productie dupa extinderea finalizata in octombrie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO