Companii

Tip Top isi face fabrica de 8 mil. euro si intra pe segmentul de catering

26.07.2007, 16:35 299

Compania Tip Top, care detine 14 cofetarii pe piata din Capitala, va investi intre 8 si 10 milioane de euro intr-o noua fabrica situata in Bucuresti, care va tripla capacitatea actuala de productie a companiei.
"Odata cu noua fabrica vom deschide segmentul de catering si vom dubla productia gamei de biscuiti Conty datorita cererii mari de pe piata interna, dar si la export", a declarat Eduard Lichi, coordonatorul de marketing al Tip Top.
Potrivit informatiilor companiei, Tip Top Food Industry va incepe productia in noua fabrica amplasta pe o suprafata de 8.000-10.000 de metri patrati, in cartierul Militari, in 2008.
"Fondurile provin dintr-un credit bancar, pentru ca nu am avut acces la fonduri europene, fapt care se repercuteaza negativ asupra companiei, dar ne si motiveaza", a mai spus Lichi.
Fabrica va realiza atat produse proaspete (prajituri, fast food) cat si produse congelate (de patiserie) si va sustine extinderea retelei de cofetarii.
"Reteaua de cofetarii care a inceput cu o locatie in Crangasi, in 1994, a ajuns la 16 locatii, din care doua in afara Bucurestiului si va creste la 22-24 de locatii, pana la finele anului 2008", spune Lichi.
Pe baza extinderii retelei, compania estimeaza o cifra de afaceri de 20 mil. euro la sfarsitul anului 2008. "Cifra de afaceri pe primul semestru este de 5,3 milioane euro, si va ajunge, probabil, la 12 milioane de euro in acest an. Pentru 2008, credem ca aceasta va fi in jur de 20 de milioane de euro", declara Lichi. Astfel, daca in 1999, Tip Top avea o cifra de afaceri in jur de 350.000 euro, compania a ajuns la finalul anului trecut la un business de aproape 10 mil. euro, in crestere cu 28% fata de 2005. Pe de alta parte, in perioada 1999-2005, profitul net al Tip Top a crescut de la aproximativ 1.000 de euro la 1,13 milioane de euro, potrivit site-ului Ministerului de Finante.
Evolutia Tip Top se poate observa si din punctul de vedere al numarului de angajati. Conform Ministerului de Finante, in 1999 Tip Top avea numai 56 de angajati, in 2005 numarul lor a crescut la 322, iar in doi ani s-a dublat, ajungand la 652.
Lacramioara Munteanu, 39 de ani, sefa cofetariei Tip Top de pe bulevardul Bratianu, spune ca magazinul pe care il conduce inregistreaza zilnic vanzari de aproximativ 4.000 lei (1.280 euro): "Cel mai bine se vand dulciurile cu o pondere de circa 85%. Celelalte 15% sunt reprezentate de produsele de tip fast-food si bauturile racoritoare". Munteanu precizeaza ca dintre cei aproximativ 450 de clienti care cumpara zilnic produse Tip Top, in jur de 300 sunt clienti fideli.
Potrivit reprezentantilor Tip Top, cei mai importanti competitori ai companiei sunt reteaua ANA, detinuta de omul de afaceri George Copos, pe segmentul de cofetarie, Pan Group si Standard Nutritio pe cel de biscuiti si Fornetti pe cel de patiserie.
Compania este controlata de cetatenii irakieni Basim Tawfik Bakhaya, care detine un pachet de 70% din actiuni si Tawfik Bakhaya, cu 30% din titluri, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO