Companii

Top 10 evenimente în agrobusiness în 2013

Top 10 evenimente în agrobusiness în 2013

Autor: Gabriel Razi

02.01.2014, 10:15 767

Anul 2013 a fost un adevărat “roller-coaster” pentru companiile din industria de agrobusiness cu exporturi-record de grâu şi orz în debutul noii campanii, cu pierderi de zeci de milioane de euro în primăvară din cauza contractelor neexecutate, schimbări în conducerile corporaţiilor implicate în această industrie dar şi cu desantul funcţionarilor de la Consiliul Concurenţei în birourile celor mai importante case de comerţ de pe piaţa locală.

Traderii au pus în aplicare una dintre cele mai agresive campanii de export din istorie astfel că în primele trei luni (iulie, august, septembrie) ale noii campanii comerciale a plecat la export grâu şi orz în valoare totală de 556,3 milioane de euro, potrivit datelor Eurostat.

Spre comparaţie, în perioada iulie-decembrie a anului 2012 livrările pe această linie s-au cifrat la 534,6 milioane de euro.

Aceste exporturi – 2 milioane de tone de grâu şi alte 0,9 milioane de tone de orz - înseamnă 26% din recolta de grâu şi 75% din producţia de orz. Egiptul a fost o ţintă predilectă pentru grâul românesc în această vară şi în toamnă având în vedere că în perioada iulie-decembrie pe această piaţă au ajuns aproximativ 1,3 milioane de tone.

Căderea din vară cu mai bine de o treime a preţurilor pentru principalele materii prime agricole coroborat cu avântul de la export al traderilor, a generat o adevărată crevasă în piaţă între casele de comerţ şi fermieri. Dezbaterea publică pe această temă s-a finalizat cu declanşarea unei investigaţii a Consiliului Concurenţei în birourile traderilor de materiii prime agricole, companii cunoscute ca fiind adevărate “imperii ale discreţiei”.

1. Traderii au luat cu asalt piaţa egipteană

Traderii români au luat în această vară şi în toamnă faţa competiţiei din Franţa, Ucraina sau Rusia la licitaţiile de grâu organizate de autorităţile de la Cairo. În primele şase luni de după recoltare - în perioada iulie-decembrie – livrările de grâu românesc în Egipt s-au ridicat la 1,3 milioane de tone, ceea ce înseamnă o valoare totală de 250 de milioane de euro.

Egiptul este o piaţă strategică în piaţa internaţională a comerţului cu grâu având în vedere că economia nord-africană comandă an de an între 8 şi 10 milioane de tone de pe pieţele cu excedent.

2. Patru CEO ai traderilor şi-au făcut bagajele în două luni

Piaţa comerţului cu materii prime agricole a fost zguduită în această vără după ce într-un interval de numai două luni patru CEO locali ai Ameropa Grains, Nidera, Bunge şi CHS şi-au făcut bagajele într-un interval de două luni şi au părăsit poziţiile pe care le ocupau.

Mişcarea, una total atipică pentru o industrie în care schimbările de top management au fost rare în ultimii ani, au venit după încheierea unui sezon 2012/2013 extrem de dificil din cauza volumelor mici disponibile dar şi cu sincope operaţionale ca urmare a neonorării de către fermieri a unor “pachete” importante de contracte în toamna anului trecut.

3. Consiliul Concurenţei a intrat în birourile traderilor

Consiliul Concurenţei, instituţia care monitorizează şi reglementează raporturile de concurenţă din economia locală, a luat cu asalt în vară birourile celor mai importanţi nouă comercianţi de materii prime agricole. Companiile implicate în investigaţia Concurenţei sunt Agricover, Alfred Toepfer, Ameropa, Brise, Bunge, Cargill, Nidera şi United Grain.

Investigaţia a fost declanşată în contextul în care preţul grâului ca coborât cu 30% în câteva săptămâni ceea ce a generat suspiciuni privind întelegeri privind fixarea preţurilor.

4. Nidera a făcut primele investiţii în infrastructura de depozitare

Nidera, trader olandez de materii prime agricole cu afaceri locale de 65 de milioane de euro, a început în a doua parte a anului construcţia a cinci baze de preluare a cerealelor în localităţile Băileşti (Dolj), Studina (Olt), Alexandria (Teleorman), Deduleşti (Brăila) şi Dragalina (Călăraşi).

Acestea unităţi de stocare sunt primele investiţii făcute pe piaţa locală de companie, care este prezentă în România din 2002. Anterior, compania îşi construise operaţiunile pe baza parteneriatelor cu alţi jucători din piaţă.

5. Glencore a negociat pentru silozurile şi fabrica de ulei Prutul

Traderul elveţian Glencore, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a comerţului cu materii prime agricole, a negociat în acest an preluarea Prutul Galaţi, compania antreprenorului Marian Andreev, ce este implicată în producţia de ulei vegetal, comerţul cu cereale, seminţe oleaginoase dar şi cu îngrăşăminte sau pesticide. Deşi negocierele au fost foarte avansate, acestea nu s-au finalizat favorabil astfel că întelegerea a căzut. Cele două companii ajunseseră chiar să depună în acest sens şi un dosar la Consiliul Concurenţei.

6. Agricover merge spre o reţea de banking pentru latifundiari

Agricover, unul dintre cele mai mari grupuri de agrobusiness din România, şi-a mărit expunerea din segmentul afacerilor pe care le face prin divizia de credite agricole. Grupul a contractat împrumuturi de aproape 50 de milioane de euro pentru, bani folosiţi pentru afacerea de creditare. Grupul deţinut de omul de afaceri azero-iranian Jabar Kanani a făcut şi pasul către o reţea de banking prin deschiderea unei prime unităţi a Agricover Credit IFN la parterul unui bloc în oraşul Slobozia.

7. Alcedo a făcut primii paşi în comerţul cu materii prime agricole

Alcedo, unul dintre cei mai mari distribuitori de pro­duse pentru protecţia plantelor, îngrăşăminte şi seminţe pentru agricultură, a început construcţia de silozuri cu capacităţi cuprinse în 7.000 şi 9.000 de tone în judeţe-cheie pentru agricultură precum Brăila, Timiş, Olt sau Neamţ. Compania mai deţine o altă unitate construită anterior în judeţul Călăraşi.

8. Cargill şi-a consolidat poziţia din portul Constanţa

Compania Canopus Star, un joint-venture al Transport Trade Services (TTS), afacerea antreprenorului român Mircea Mihăilescu, şi grupul american de agrobusiness Cargill, a început în a doua parte a anului o investiţie de 15 milioane de euro în dublarea capacităţii de depozitare a materiilor prime agricole dintr-un terminal de export din portul Constanţa. Odată cu finalizarea construcţiei, unitatea va putea fi umplută cu până la 110.000 de tone de cereale.

9. Glencore a adus un rus în biroul de la Bucureşti

Glencore, cel mai mare trader de materii prime la nivel mondial cu afaceri de 214 miliarde de dolari, l-a numit în poziţia de country manager pentru România pe rusul Petr Kalashnikov (37 de ani). Anterior, el a ocupat poziţii în cadrul operaţiunilor pe care Glencore le are în spaţiul ex-sovietic.  La conducerea Glencore din România, s-a aflat timp de 17 ani omul de afaceri român Leontin Suciu.

10. Toepfer a început construcţia unui siloz la Hârşova

Traderul de materii prime agricole Alfred Toepfer, cu afaceri locale de 424 milioane de euro, a început construcţia un siloz de 18.000 de tone în localitatea Hârşova din judeţul Constanţa. Investiţia, ce include şi un buncăr de descărcare, turn de uscare, instalaţie de încărcare pe barje sau cântar, se ridică la 2,5-3 milioane de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO