Companii

Top cinci judeţe care susţin piaţa de restaurante din România

Top cinci judeţe care susţin piaţa de restaurante din...

Autor: Cristina Roşca

12.10.2014, 15:14 810
Capitala este cea mai puternică piaţă de restaurante din România, urmată la mare distanţă de judeţele Cluj, Constanţa, Braşov şi Timiş, raportat la cifra de afaceri totală a firmelor din domeniu. Fiecare dintre aceste pieţe este însă de şase până la nouă ori mai mică decât Bucureştiul, care a reuşit să atragă cele mai importante branduri din domeniu, fie ele internaţionale sau locale. 
 
Diferenţa poate veni şi din faptul că unele companii, cum sunt de exemplu McDonald’s sau KFC – cei mai mari jucători din domeniu -, au sediul în Bucureşti dar operaţiuni în toată ţara. Cifra de afaceri însă se cumulează pe entitatea din Capitală.
 
Din punct de vedere al numărului de unităţi, Bucureştiul este urmat de Constanţa, Cluj , Timiş şi Braşov.
 
La polul opus, în judeţe precum Ialomiţa, Sălaj, Caraş-Severin sau Călăraşi încasările din restaurante sunt şi de 100 de ori mai mici decât în Bucureşti, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Aceste judeţe sunt printre cele mai sărace din România, cu rate mari ale şomajului, cu salarii mai mici decât media naţională cu până la o treime şi fără o cultură a ieşitului în oraş.
 
Bucureştiul se remarcă atât prin faptul că este de departe cel mai mare oraş al României, cât şi prin faptul că salariul mediu este aici cu 20% mai mare decât media pe ţară. Mai mult, oraşul este şi un pol turistic. Bucureştiul primeşte anual 2,44 milioane de turişti români şi străini, veniţi în Capitală fie pentru business, fie pentru vacanţă, ei reprezentând o treime din numărul total de vizitatori pe care îi primeşte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO