Companii

Topul constructorilor români: afacerile au crescut, dar profiturile s-au redus

Topul constructorilor români: afacerile au crescut, dar profiturile s-au redus

Autor: Andreea Mioara Neferu

18.07.2012, 00:07 2017

Cei mai mari zece constructori cu capital românesc au avut anul trecut afaceri cumulate de 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), echivalentul a aproape 14% din piaţa totală a construcţiilor. Dacă în general cifrele de afaceri ale constructorilor au crescut, pe fondul reluării proiectelor de infrastructură, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu profiturile nete, care în cea mai mare parte a cazurilor au scăzut. Cum se explică această situaţie, în contextul în care regii asfaltului au reuşit an de an să-şi majoreze puternic profiturile?

"Condiţiile economice se înrăutăţesc de la zi la zi, iar concurenţa este mai mare. Aceeaşi cifră de afaceri o faci muncind mai mult, iar profiturile scad", spune Florea Diaconu, omul de afaceri care controlează constructorul bucureştean Delta ACM '93.

Firma sa a avut anul trecut un profit de circa 12 milioane de euro, în scădere cu peste 50% faţă de anul trecut, deşi afacerile au crescut uşor. Hidroconstrucţia, controlată de management şi asociaţia salariaţilor, a rămas şi anul trecut liderul constructorilor cu capital românesc, cu afaceri de circa 236 de milioane de euro.

Antreprenorul băcăuan Dorinel Umbrărescu este prezent în top, ca şi anul trecut, cu două firme, Spedition UMB şi Tehnostrade, cu afaceri cumulate de circa 322 milioane de euro, în creştere cu aproape un sfert faţă de anul 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO