Companii

Topul marilor constructori români s-a schimbat. Urcă Georgică Cornu, scade Nelu Iordache

Dorinel Umbrărescu a fost anul trecut cel mai profitabil constructor român. Compania Spedition UMB pe care o controlează a primit în perioada septembrie 2010-mai 2011 o treime din contractele semnate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru reabilitare de drumuri naţionale

Piaţa construcţiilor s-a ridicat anul trecut la 9-9,5 miliarde de euro, după scăderi puternice, de circa 40%, cumulate în anii 2009 şi 2010. Nici pentru anul în curs prognozele nu sunt foarte optimiste, având în vedere că specialiştii din construcţii estimează o stagnare a pieţei.

Autor: Andreea Neferu

25.08.2011, 00:05 3626

Primii zece constructori cu ca­pital românesc au înre­gis­trat anul trecut afaceri cumulate de aproape 1,3 miliarde de euro, adică aproape 14% din valoarea pieţei con­strucţiilor.

To­pul celor zece "grei" a suferit modificări ma­jo­re comparativ cu cel din 2009, în condiţiile în care liderul a devenit Hidroconstrucţia, cu afaceri de 232,1 milioane de euro şi care în 2009 ocupa poziţia secundă. Compania, care îşi are ori­ginile în Întreprinderea de Construcţii Hi­dro­energetice, înfiinţată în 1961, este deţinută în pre­zent de management şi de asociaţia salariaţilor. Pe de altă parte, "fruntaşul" din 2010, con­struc­torul Romstrade din Giurgiu, controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, a ajuns pe poziţia a cincea după ce şi-a înjumătăţit afacerile la puţin peste 134 de milioane de euro.

O altă surpriză în top este construc­to­rul timişorean Confort, care a înregis­trat un avans sus­ţinut al businessului, de 44%, până la 178,8 mi­lioane de euro şi care în 2010 s-a clasat pe poziţia a doua în top.

Antreprenorul băcăuan Dorinel Um­bră­rescu este prezent, ca şi în 2009, cu două firme, Spedition UMB şi Tehno­strade, care au avut afaceri cumulate de 261 de milioane de euro, peste businessul Hidroconstrucţia.

De altfel, firmele lui Umbrărescu au înregistrat marje de profit consi­derabile, de 27% în cazul Spedition UMB, respectiv 23% la Tehnostrade.

Spedition UMB este cea mai pro­fitabilă companie deţinută de un antre­prenor local, în condiţiile în care a înregistrat un rezultat net de 43,4 mi­lioane de euro, potrivit unei analize a ZF.

Dacă 2010 nu a fost un an prea bun pentru constructori, în condiţiile în care nu au fost demarate proiecte mari de la zero nici în domeniul imobiliar, nici în cel imobiliar, 2011 a început în forţă, cel puţin la capitolul drumuri.

Piaţa construcţiilor s-a ridicat anul trecut la 9-9,5 miliarde de euro, după scăderi puternice, de circa 40%, cumulate în anii 2009 şi 2010. Nici pentru anul în curs prognozele nu sunt foarte optimiste, având în vedere că specialiştii din construcţii estimează o stagnare a pieţei.

Spre exemplu, Spedition UMB a câştigat o serie de contracte în in­fra­structură, adjudecând în pe­rioada septembrie 2010-mai 2011 o treime din con­tractele semnate de Com­pania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Na­ţionale din România pentru re­abilitare de drumuri naţionale.

Printre firmele de con­strucţii care au reuşit să-şi ma­joreze puternic afacerile anul trecut se numără şi Delta ACM '93, care a cunoscut un avans de 28%, până la 93 de milioane euro, dar şi Teh­nologica Ra­dion, în cazul căreia creş­terea este de 31,5%, până la 142,4 mi­lioane de euro.

În mare parte, top 10 al celor mai mari fir­me de con­strucţii cu ca­pital ro­mânesc este for­mat din aceleaşi com­panii care apă­reau şi în 2009, sin­gurul nou-intrat fi­ind Euro­con­struct Tra­ding '98, care şi-a ma­jorat afa­cerile cu 8,4%, până la 64,3 mi­lioa­ne de euro.

Euro­con­struct Tra­ding '98 este con­tro­lată de Dan Beşciu şi Sorin Vul­pescu, pa­tronii res­tau­ran­te­lor Gol­den Blitz, frec­ven­tate şi de pre­şe­din­tele Tra­ian Bă­sescu.

Pe de altă parte, com­pania care a ieşit din top 10 anul trecut este Build Corp, con­trolată de omul de afaceri Geor­ge Ivă­nescu, ca­re şi-a redus afa­ce­rile de la 76,9 mi­lioane de euro la 43,7 mi­lioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO