Companii

Topul ţărilor europene în funcţie de producţia de gaze

Topul ţărilor europene în funcţie de producţia de gaze

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2014, 22:10 1642

Norvegia este principalul producător de gaze naturale din Europa, cu 150.000 mil. metri cubi pe an, aproape de două ori mai mult decât Olanda, următorul distribuitor din top. 

România este singura ţară din regiune care are o producţie proprie de gaze naturale suficient de mare pentru a rezista unei crize a gazelor în contextul conflictului geopolitic dintre Rusia şi Occident, iar Bulgaria ar încasa cele mai dure lovituri, în timp ce ţările vestice care cumpără gaze din Rusia ar fi mai puţin expuse. 

Vulnerabile sunt şi Slovacia, de asemenea dependentă aproape în totalitate de gaze importate, din care 83,5% vin din Rusia, şi Ungaria, care-şi acoperă trei sferturi din consum cu gaze ruseşti. În schimb, Germania şi Italia sunt mai puţin vulnerabile deoarece ambele state şi-au diversificat sursele de aprovizionare.

Dependenţa Europei de energia rusească nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unui plan executat meticulos de-a lungul deceniilor, scrie The Washington Post. Pentru a ajunge furnizorul de gaze dominant al Europei, Rusia nu a scutit niciun efort, iar cei care i-au stat în cale au plătit.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO