Companii

Toti brokerii si-au majorat capitalul social

20.01.2005, 00:00 19

Toate cele 67 de companii de brokeraj autorizate sa desfasoare operatiuni de intermediere si-au majorat capitalul initial in 2004, 35 dintre acestea urmind sa desfasoare operatiuni in contul clientilor, iar 31 sa tranzactioneze si pe cont propriu.
 Companiile de brokeraj detin, in prezent, un capital initial de minim 85.000 euro, in cazul in care desfasoara activitati in contul clientilor, respectiv 315.000 de euro, daca realizeaza si operatiuni pe cont propriu, in conformitate cu legea care reglementeaza piata de capital, adoptata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Majoritatea societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF) clasate in primele zece anul trecut dupa volumul tranzactiilor intermediate sint autorizate sa desfasoare si pe cont propriu operatiuni cu instrumente financiare, avind un capital minim ce depaseste echivalentul a 315.000 euro.
Exceptie face Swiss Capital, care detine un capital cuprins intre 85.000 euro si 315.000 euro, avind posibilitatea sa execute doar ordine pe contul clientilor.
Din analiza clasamentului primelor zece SSIF reiese faptul ca, desi s-a pastrat concentrarea a peste 50% din totalul tranzactiilor la aceste societati de intermediere, piata s-a fragmentat la virf.
Cotele de piata ale primelor 20 societati de intermediere, insumate, concentreaza peste 70% din piata serviciilor de investitii financiare, intr-o usoara scadere fata de 2002 (74%) si 2003 (77,5%).
Conform legii aferente pietei de capital, serviciile de investitii financiare cuprind si operatiunile cu instrumente financiare pe cont propriu, ceea ce justifica includerea acestora in determinarea cotei de piata.
Dintre cele 67 de societati autorizate de CNVM, un singur intermediar, Netinvest, are un capital mai redus decit echivalentul in lei a 85.000 de euro, acesta avind doar posibilitatea sa preia si sa transmita ordinele clientilor.
In plus, companiei Financial Investment i-a fost retrasa autorizatia de functionare, in decembrie 2004, in urma constatarii de catre CNVM a unor nereguli in activitatea acesteia.
Limita minima a capitalului initial cerut celor doua categorii de societati de servicii de investitii financiare (SSIF) va creste si in 2005, la minim 105.000 de euro, respectiv 530.000 euro, potrivit cadrului normativ care reglementeaza piata de capital.
Incepind cu 2006, societatile de intermediere vor fi nevoite sa-si majoreze din nou capitalul, pina la echivalentul a 125.000 euro, daca executa ordine in contul clientilor, respectiv echivalentul a 730.000 de euro, in cazul in care brokerul tranzactioneaza instrumente financiare pe cont propriu.
Capitalul initial face parte din fondurile proprii ale unei SSIF si include capitalul social subscris si varsat, precum si alte componente ale bilantului contabil, calculat conform normelor CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO