Companii

Totti, Nedved si Chivu, incaltati de hunedoreni

26.07.2004, 00:00 28

Firma italiana Foego produce in comuna hunedoreana Bacia, in sistem lohn, ghete de sport pentru fotbalistii din Il Calcio si tocuri pentru ochelari marca Armani si Sergio Tacchini.
In fabrica de la Bacia sunt confectionate lunar aproximativ 5.000 de perechi de incaltaminte sportiva si 50.000 de tocuri pentru ochelari, pentru fabricarea acestora folosindu-se circa 4.000 de metri patrati de piele, in special de bovine, adusa din Italia.
"Pentru ghetele de sport avem comenzi din partea unor firme care asigura echipamentul echipelor consacrate din Il Calcio, cum ar fi AS Roma, Iuventus Torino sau AC Milan. Avem comenzi si din partea altor cluburi consacrate de pe mapamond, in general, echipe din campionatul olandez si francez", a declarat Petru Ocolisan, directorului fabricii.
El a adaugat ca modelele ghetelor de sport impreuna cu materia prima necesara vin direct din Italia. Pielea este adusa in baloti urmand ca in comuna hunedoreana sa fie efectuate toate operatiile incepand cu croiul si terminand cu coaserea pantofilor.
"Pentru tocurile de ochelari avem contracte cu firma Armani, Sergio Tacchini si Ray-Ban. Anul trecut am confectionat aproximativ 600.000 de tocuri de piele pentru ochelari", a mai spus directorului fabricii.
Firma are, la ora actuala, 140 de angajati dar, potrivit directorului fabricii, investitorii italieni intentioneaza ca in scurt timp aici sa lucreze 300 de persoane.
"In fiecare an s-au facut investitii in aceasta fabrica. Anul trecut au fost investite circa 1, 8 miliarde de lei, iar anul acesta s-au facut deja investitii de 1,2 miliarde de lei. Investitiile vizeaza achizitionarea de utilaje si infiintarea unor hale noi pentru extinderea fabricii", sustine directorul fabricii.
El spune ca in aceste conditii, cifra de afaceri a companiei se situeaza pe un trend ascendent. "Anul trecut am avut o cifra de afaceri de aproximativ 20 de miliarde de lei, iar pentru acest an preconizam o cifra de afaceri de circa 25 de miliarde de lei", a  declarat Ocolisan.
Compania Foego a fost infiintata in 1998, cand italienii au achizitionat o hala dezafectata in comuna hunedoreana. Primele produse fabricate aici au fost saculeti din piele pentru ochelari si tocuri pentru ochelari. Apoi compania a incheiat o serie de contracte cu firme din industria pielariei atrase de posibilitatea realizarii de produse avand costuri de productie scazute.
Astfel, la Bacia au fost confectionate manusi de piele pentru motociclisti precum si ghete pentru concurentii curselor de motociclism viteza si motocros. "Am avut contracte cu firma care asigura echipamentul de concurs pentru sportivi celebri cum ar fi Loris Capirossi sau Max Biagii. Am intrerupt colaborarea deoarece ghetele de motociclism presupuneau foarte multa munca, in special partea de manopera, iar italienii au considerat ca fiind nerentabila afacerea", a mai spus directorul fabricii.
La Bacia se mai fabrica mape din piele pentru documente, huse pentru scaunele autoturismelor sau pentru sezlonguri si scaune de plaja.
"Contractele pentru sezonul urmator le primim in toamna. Estimam ca in toamna vom primi comenzi pentru aproximaziv 400.000 de huse si 200.000 de mape din piele. De asemenea, administratorul firmei cauta in continuare alti parteneri pentru dezvoltarea capacitatii de productie", afirma Petru Ocolisan
Complementar activitatii de marochinarie, in fabrica de la Bacia functioneaza si o sectie de realizare de montaje electrice. Contractul cu firma italiana Master, unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata italiana a produselor electrice, a inceput in urma cu sase ani, Foego producand pentru aceasta intrerupatoare, prize precum si o gama diversa de contactori necesari industriei produselor electrocasnice.
"Noi primim toate subansamblele necesare, impreuna cu schitele de montaj urmand sa efectuam partea de asamblare. Pentru partea de lipire a partilor din plastic dispunem de instalatii de lipire cu ultrasunete. In fiecare luna trimitem spre Italia in jur de 400.000 de astfel de piese", precizeaza directorul societatii Foego. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO