Companii

Transgaz, singura speranta pe o bursa care sangereaza

Transgaz, singura speranta pe o bursa care sangereaza

Ioan Rusu (directorul general Transgaz), Varujan Vosganian (ministrul economiei si finantelor), Steven van Groningen (presedintele Raiffeisen), Mirela Ionescu (director general Raiffeisen Capital&Investment)

21.11.2007, 20:12 19

Oferta publica initiala a Transgaz Medias, cea mai mare de pe Bursa de pana acum, ar putea atrage peste 10.000 de investitori, potrivit lui Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, banca prin intermediul careia se vor realiza subscrierile in cadrul ofertei.
Acest nivel este echivalent cu numarul mediu de conturi de investitori active la cumparare pe Bursa in ultimele luni, potrivit statisticilor BVB. In cadrul ofertei publice a Transelectrica, derulata in vara anului trecut, au subscris putin peste 5.000 de investitori.
Oferta Transgaz, in valoare de circa 65 mil. euro, este cea mai mare operatiune de acest fel derulata pana in prezent pe piata de capital. Aceasta vine in contextul in care Bursa a inregistrat in ultimele luni una dintre cele mai severe corectii din ultimii ani, iar pe pietele internationale domina in continuare incertitudinile legate de criza financiara din SUA.
Cu toate acestea, reprezentantii Raiffeisen Capital&Investment (RCI), societatea de brokeraj care a pregatit oferta, considera ca aceasta se va incheia cu succes, mizand si pe introducerea in premiera a drepturilor de alocare, care vor da posibilitatea investitorilor sa-si valorifice investitia mai repede decat in cadrul ofertelor anterioare.
"In oferta publica Transgaz se vor folosi in premiera in Romania drepturile de alocare, tranzactionarea propriu-zisa urmand astfel sa inceapa la aproximativ 3 zile de la data decontarii. In acest mod investitorii nu vor mai trebui sa stea cu banii blocati timp de doua luni pana la listarea actiunilor si isi vor putea lichidiza investitia chiar anul acesta. Preconizam ca tranzactionarea drepturilor de alocare va avea loc in jurul datei de 19 decembrie 2007", a declarat Mirela Ionescu, directorul general al RCI.
Drepturile de alocare vor fi convertite in actiuni in momentul in care majorarea de capital va fi inregistrata la Depozitarul Central, cel mai probabil in luna februarie, potrivit sefului RCI.
Astfel, un investitor care va primi in urma alocarii 100 de actiuni si 100 de drepturi de alocare va putea sa-si vanda drepturile de alocare in momentul inceperii tranzactionarii acestora pe Bursa, pierzand astfel dreptul de a primi actiuni, sau va putea astepta pana la conversia drepturilor de alocare in actiuni.
De asemenea, un investitor care nu a obtinut cate actiuni isi propusese in cadrul ofertei publice, va putea cumpara drepturi de alocare din piata pentru a-si mari participatia.
Oferta Transgaz incepe luni, 26 noiembrie, si se incheie pe 7 decembrie. Compania a scos la vanzare 1,177 milioane de actiuni reprezentand 10% din capitalul social, la pretul de 191,92 lei/actiune. Micii investitori vor putea subscrie in transa mica, reprezentand 40% din oferta, unde valoarea subscrierii este cuprinsa intre 2.000 de lei si 500.000 de lei, iar numarul de actiuni subscrise variaza intre 11 si 2.605. Transa mare, reprezentand 60% din oferta, este rezervata investitorilor mari, cu subscrieri de peste 500.000 de lei (143.000 de euro). In caz de suprasubscriere, alocarea actiunilor se va face pro-rata pe fiecare transa in parte, fiecare investitor urmand sa primeasca un numar de actiuni proportional cu numarul de actiuni subscrise.
Transgaz detine monopulul asupra sistemului de transport al gazelor naturale din Romania, fiind una dintre cele mai profitabile companii romanesti, cu un profit net de 48 mil. euro in 2006.

Corectiile au mai luat ieri 830 mil. euro de pe Bursa
Bursa a inregistrat ieri o noua corectie severa, principalii indici bursieri pierzand intre 2% si 3%, dar de data aceasta pe fondul unor volume de tranzactionare ridicate, semn ca preturile scazute au inceput sa aduca in piata si cumparatori.
Indicele SIF-urilor, BET-FI, a incheiat sedinta de ieri cu o scadere de 2,54%, dupa ce pe parcursul sedintei pierduse chiar 3,5%, in timp ce indicele BET a scazut cu 2%. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 27,5 mil. euro, dublu fata de rulajul mediu zilnic din ultima perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO