Companii

Tranzactia Simcor de 80 mil. euro anunta noi achizitii pe piata materialelor de constructii

Tranzactia Simcor de 80 mil. euro anunta noi achizitii pe piata materialelor de constructii

Click pentru imaginea marita

08.01.2008, 18:34 51

Negocierile pentru achizitia producatorului de materiale de constructii Simcor din Oradea pentru circa 80 mil. euro arata ca apetitul investitorilor straini pentru piata locala de profil, una dintre cele mai dinamice din economie, este la un nivel ridicat datorita ratelor de crestere de circa 30% de pe principalele sectoare - ciment, caramizi sau BCA.
Stache Lutz si Mihai Voiculescu, principalii actionari ai grupului Simcor, se afla in prezent in negocieri avansate pentru vanzarea a sapte companii din cadrul grupului Simcor pentru circa 80 de milioane de euro, celor mai probabil catre fondul de investitii american AIG, prin intermediul companiei AIG Capital Management. Insa in discutii ar putea intra si gigantul Xella, producatorul german de BCA, potrivit unor informatii din industrie.
"In ultimii ani am primit foarte multe oferte de preluare. Primele contacte de la fonduri de investitii si jucatori strategici au fost din 2006 si de atunci am primit oferte de la opt fonduri de investitii si trei producatori straini de materiale de constructii. In prezent, ne aflam in negocieri avansate cu mai multe companii si probabil vor fi finalizate in urmatoarea luna", a declarat pentru ZF Mihai Voiculescu, presedintele Consiliului de Administratie al Simcor.
Actionarii Simcor au scos la vanzare cele sapte companii care se ocupa de productia de materiale de constructii si de managementul firmelor din grup - Simcor SA, Simbeton, Simcor Var, Simsped, Simterac, Simcor Management si Simpromat.
Alte doua firme din grup, Ceramica International si Sanimix, care distribuie placi ceramice, gresie, faianta si obiecte sanitare, vor fi pastrate.
Grupul de firme Simcor Oradea a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 75 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 25% fata de anul precedent. In plus, grupul Simcor Oradea a realizat in 2007 investitii de 6 milioane de euro in vederea instalarii sistemului de gaz a cuptorului de la fabrica de var din Medgidia, pentru achizitionarea unei linii automate de ambalat BCA, marirea capacitatilor de productie prin montarea de noi cuptoare, investitii de mediu, cumpararea de noi masini si utilaje si marirea flotei de camioane existente.
Simcor comercializeaza materiale de constructii, seminee, cosuri de fum, cahle de teracota, mortare si adevizii, var, BCA, elemente prefabricate din beton, plase sudate, stalpi electrici si pavaje, comercializarea marfurilor facandu-se prin intermediul propriilor retele de distributie.
Dezvoltarea investitiilor de pe piata imobiliara, cumulata cu investitiile din infrastructura, a majorat puternic afacerile producatorilor locali de materiale de constructii, care inregistreaza rate anuale de crestere de 20-30% si marje de profit cuprinse intre 10 si 25%.
Interesul investitorilor straini pe piata materialelor de constructii ar putea continua si anul acesta, printre producatorii de materiale de constructii puternici care se afla in continuare sub actionariat local se numara Prefabricate Vest, Celco Constanta, Siceram Sighisoara sau Soceram, companii care ar putea deveni in anii urmatori tinta unor preluari.
Practic, dupa intrarea producatorilor de ciment Lafarge, HeidelbergCement si Holcim la sfarsitul anilor '90 - inceputul lui 2000, anul 2007 a fost unul dintre cei mai agitati ani, datorita cresterii record a pietei constructiilor cu peste 30%, si potrivit analistilor de profil, piata constructiilor va realiza anul acesta un plus de 20-30%.
O alta tranzactie importanta care a fost derulata anul trecut este achizitia producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova de catre grupul irlandez CRH, cu venituri anuale de circa 20 de miliarde de euro, intr-o tranzactie estimata la circa 70-75 de milioane de euro, valoare care cuprinde si datoriile acumulate, potrivit unor surse apropiate afacerii. Fondul american de investitii Broadhurst, care controla producatorul de materiale de constructii Elpreco, a inceput negocierile pentru vanzarea actiunilor in luna august a acestui an si au fost finalizate recent, iar valoarea efectiva a tranzactiei s-a situat la circa 55-60 de milioane de euro.
Tot anul trecut fondul de investitii Advent International a achizitionat o participatie de 70% la producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro, suma care include si angajamentele de investitii.

Companiile scoase la vanzare de grupul Simcor

Simcor SA este unul dintre principalii jucatori de pe piata de BCA si detine unitati de productie la Oradea si la Suceava. Compania este listata la bursa RASDAQ si are o capitalizare bursiera de 27,3 de milioane de euro, la un pret de 20,5 lei.
Simcor Management este societatea de administrare si management, care conduce si coordoneaza toate societatile membre ale grupului.
Simcor Var detine doua fabrici de var la Medgidia si la Targu-Jiu preluate in 2004 de la grupul francez Lafarge, in cadrul unei tranzactii estimate la circa 4-5 milioane de euro.
Simbeton este producator de beton simplu, armat si precomprimat si este listat la bursa RASDAQ, cu o capitalizare bursiera de 3,6 milioane de euro, la un pret de 2,6 lei. In plus, compania produce mortare uscate - adezivi, mortare de zidarie, tencuieli, sape de egalizare.
Alte firme scoase la vanzare sunt Simterac, producator de cahle de teracota, Simsped, care deruleaza activitati de transport intern, si Simpromat, compania care preia activitatea de desfacere de la compania Simcor Manegement.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO