Companii

Tranzactii de peste jumatate de miliard de euro, amanate in ultimele luni

Turbulentele economice au amanat tranzactii de peste jumatate de miliard de euro in ultimele luni
22.12.2008, 16:46 47

Per ansamblu, ultimele luni ale anului au evaporat de pe piata de fuziuni si achizitii (M&A) aproximativ jumatate de miliard de euro, daca s-ar lua in calcul valorile solicitate de proprietarii care negociau vanzarea afacerii.
Si fondurile de investitii s-au vazut in situatia de a spune "pas" unor discutii deja avansate. Spre exemplu, omul de afaceri Horia Manda, care coordoneaza fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF), a spus ca a abandonat in ultimele luni doua dintre cele trei tranzactii pe care esti-mase ca le va finaliza spre sfarsitul acestui an, fara a preciza despre ce companii este vorba.
Efectul de domino al scumpirii finantarii a avut ecou si in piata de M&A in aceasta perioada in care lista tranzactiilor abandonate (excluzand listarile) incepe de la peste 100 mil. euro. Ceea ce ar fi putut sa fie deal-ul acestui sfarsit de an, vanzarea distribuitorului de materiale de constructii Ambient Sibiu pentru peste 100 mil. euro catre fondul suedez de investitii EQT, este "on-hold" cel putin pana la inceputul verii, potrivit informatiilor din piata
Fondul EQT, controlat de familia Wallenberg, una dintre cele mai bogate din Suedia, ar fi urmat sa plateasca pentru cel putin jumatate din companie circa 100 mil. euro, potrivit informatiilor ZF, neconfirmate insa oficial de niciuna dintre cele doua parti. Cu toate acestea, intr-un interviu acordat ZF, reprezentantii fondului de investitii suedez au afirmat ca "piata romaneasca prezinta interes pentru noi. Ne intereseaza oportunitatile de investitii in sectoare non-ciclice, afaceri de familie care sunt in cautarea unui partener pentru extindere internationala, pentru achizitii de dimensiuni mari sau chiar o repozitionare a companiei pe piata".
Grupul Ambient, format prin fuziunea a 14 companii, este controlat de omul de afaceri sibian Ioan Ciolan care detine aproximativ 75% din titlurile companiei. Structura actionariatului este completata de Gheorghe Calburean (actionar majoritar la Dafora Medias) cu 12%, Dan Olteanu cu 5% din capitalul grupului, Lucian Bezerita - 5% si Zsolt Berecki - 2%. Reprezentantii Ambient nu a confirmat in niciun interviu intentia de a vinde compania.
Intrarea EQT, cu active in administrare de peste 4 miliarde de euro, in actionariatul grupului Ambient ar marca o premiera pentru fond in regiunea Europei de Est. Portofoliul de private equity al fondului cuprinde exclusiv companii din Europa de Nord si de Vest.
Si in real estate, de departe cel mai efervescent sector in 2007, jucatorii au admis faptul ca au abandonat sau anulat tranzactii. Chiar si aici, marile tranzactii semnate in acest an au fost incepute din 2007 si incheiate in prima parte a anului, astfel ca in acest semestru singurele mutari de peste 20 de milioane de euro consemnate sunt vanzarea unui lot de teren din Satul Francez si a centrului Expo Market Doraly.
Compania de dezvoltare imobiliara RED Management Capital, cu un portofoliu in executie de un miliard de euro pe piata locala, a decis sa pastreze toate proprietatile din portofoliu, in conditiile in care acestea s-au ieftinit foarte mult, desi firma isi propusese inca din luna martie a acestui an sa vanda centrul comercial Armonia Braila. Potrivit datelor ZF, tranzactia ar fi fost in jurul a 80-100 mil. euro.
Si BelRom este tinut in loc cu vanzarea a doua parcuri de retail, cele de la Bacau si Braila in tranzactii de 80-90 mil. euro. Tot pe segmentul de imobiliare inghetate sunt si vanzarile Premium Plaza si Baneasa Business Center, ultimul proiect aflat in portofoliul fondului de investitii Fabian, pentru care omul de afaceri Dinu Patriciu a inaintat o oferta ce ar putea depasi 50 mil. euro.
In sanatate, cele doua tranzactii aflate in derulare la jumatatea anului au fost si ele inghetate. In cazul in care s-ar fi incheiat, ambele ar fi marcat o premiera in industria in care activeaza: Euroclinic pentru ca ar fi fost primul spital privat de pe piata locala care a fost vandut, iar Farmaciile Dona pentru ca ar fi deschis preluarile in retailul de medicamente.
Reprezentantii Eureko, grupul care controleaza spitalul, au anuntat recent ca prefera sa dezvolte Euroclinic pe cont propriu, prin crestere organica, iar decizia de renuntare la vanzare nu are legatura cu criza. Anul acesta spitalul va avea o cifra de afaceri 6,5-7 mil. euro. Oficialii companiei au mai spus ca Euroclinic nu are profit, dar ca nici nu a fost prevazut acest lucru pentru 2008.
Si vanzarea Dona, una dintre cele mai mari retele locale de farmacii, este in asteptare cel putin pana la inceputul anului viitor. ANZAG a fost singura companie cu care s-au purtat discutii mai avansate, valoarea tranzactiei putand sa sara de 40 mil. euro. Actionarii Dona nu au confirmat la niciun moment decizia de vanzare.
Tot in industria farmaceutica, o alta tranzactie ingreunata de criza acestui sfarsit de an este preluarea Ozone. In lipsa unor oferte la nivelul asteptarilor, actionarii, oamenii de afaceri Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud, se reorienteaza catre vanzarea unor parti de business. Discutii se deruleaza cu trei jucatori, dintre care doi strategici, potrivit datelor din piata.
In retail, vanzarea SPAR este si ea in asteptare. Fratii Adrian si Floare Cuc, cei care au adus pe piata romaneasca reteaua olandeza de supermarketuri SPAR prin licenta de operare, erau in negocieri avansate pentru vanzarea a 49% din compania care opereaza magazinele catre fondul de investitii Argus Capital.
Printre oamenii de afaceri care ar fi putut deveni milionari la acest sfarsit de an se mai afla si Florin Rosescu, Vasile Mancas si Constantin Brau Ros, actionarii Kubo Ice Cream. Compania a fost evaluata la circa 20 mil. euro.
Tudor Niculescu, proprietarul celui mai mare lant de cafenele de pe piata locala, a renuntat sa mai vanda businessul, desi negocierile cu un jucator strategic se aflau in faza finala in noiembrie, cauza fiind schimbarea ofertei cumparatorului ca urmare a crizei financiare.
Pe lista tranzactiilor oprite se mai afla distribuitorul roman de solutii si servicii de securitate informatica ProVision, cu afaceri estimate la 10 mil. euro anul acesta. In primavara acestui an, ProVision a fost tinta unei achizitii estimate la 8-10 mil. euro, conform unor surse din piata Printre posibilii cumparatori se numara grupul american Arrow, unul dintre cei mai mari distribuitori de electronice din lume.
De partea cealalta, care include antreprenorii care au reusit sa faca exit-urile chiar inainte de criza, se afla vanzarea LaDorna de catre omul de afaceri Jean Valvis catre Lactalis, a afacerii Romtrans catre Deutsche Bahn, a Frigotehnica catre BAF, a unui proiect eolian in Dobrogea cu o capacitate de 600 MW (a carui valoare se ridica la 1,1 mld. euro) catre grupul energetic ceh CEZ.
Toate aceste deal-uri au fost incheiate in situatii de criza, iar vanzatorii spun ca valoarea tranzactiilor nu a fost influentata negativ de contextul economic mai putin favorabil.
Dupa ce in prima perioada a anului, piata de fuziuni si achizitii aproape s-a triplat comparativ cu perioada similara a anului trecut, in T3 acesta a scazut cu aproximativ 70%. Cumulat insa in primele noua luni ale anului, piata de fuziuni si achizitii a scazut cu doar 4,5%, pana la 4,6 miliarde de euro. Perspectivele sunt de scadere si in T4, iar bancherii de investitii spun ca piata s-ar putea duce chiar la jumatate din valoarea anului trecut in conditiile blocajului din real estate, principalul motor de crestere in 2007.
Spre comparatie, la nivel mondial valoarea fuziunilor si a achizitiilor amanate in ultima parte a anului se apropie de cea a tranzactiilor realizate. Valoarea in dolari a fuziunilor si achizitiilor anulate a atins 322 de miliarde de dolari fata de 362 de miliarde de dolari, valoarea tranzactiilor care s-au concretizat in trimestrul trei. Activitatea de pe piata de achizitii si fuziuni a fost cu 27% mai redusa in ultimul an fata de aceeasi perioada a anului anterior.i
 
Cine a reusit sa vanda
 
De partea cealalta, care include antreprenorii care au reusit sa faca exit-urile chiar inainte de criza, se afla vanzarea LaDorna de catre omul de afaceri Jean Valvis catre Lactalis, a afacerii Romtrans catre Deutsche Bahn, a Frigotehnica catre BAF, a unui proiect eolian in Dobrogea cu o capacitate de 600 MW (a carui valoare se ridica la 1,1 mld. euro) catre grupul energetic ceh CEZ. Toate aceste deal-uri au fost incheiate in situatii de criza, iar vanzatorii spun ca valoarea tranzactiilor nu a fost influentata negativ de contextul economic mai putin favorabil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO