Companii

Tranzactii duble pe RASDAQ

04.10.2005, 18:03 25

Valoarea tranzactiilor derulate pe piata RASDAQ a crescut in primele noua luni ale anului cu 130% fata de perioada similara a anului trecut. La finalul lunii trecute, tranzactiile derulate pe RASDAQ de la inceputul anului au insumat 225,7 milioane de euro, valoare mai ridicata si fata de rulajul realizat pe tot parcursul lui 2004, cand operatiunile au totalizat 146,1 milioane de euro.

Capitalizarea bursei RASDAQ a atins la finalul lui septembrie 2,17 mld. euro, in timp ce la finalul lui 2004, capitalizarea acestei piete era de 2,06 mld. euro.

Cresterea valorii tranzactiilor s-a datorat mai ales tranzactiilor mari derulate cu actiunile unor companii precum Romportmet, Alum sau Biofarm care au tinut capul de afis in 2005 pe aceasta piata.

Oficialii RASDAQ considera ca volumele mai mari au fost obtinute in conditiile cresterii valorii tranzactiilor comune cu 72,3 mil. euro si a valorii tranzactiilor speciale cu 80,3 mil. euro.

"Eu cred ca e important de remarcat ca aceasta crestere a fost obtinuta ca urmare a cresterii valorii tranzactiilor comune si a celor speciale, in conditiile in care valoarea ofertelor publice s-a diminuat. In anii trecuti, volumele mai mari erau rezultatul tranzactiilor derulate in cadrul unor oferte publice, care de multe ori insemna si delistarea companiei respective de pe RASDAQ. Situatia din acest an arata insa un lucru imbucurator si anume ca interesul investitorilor pentru unele din companiile listate pe RASDAQ a crescut puternic", a comentat Adrian Resmerita, directorul departamentu-lui emitenti din cadrul RASDAQ.

Brokerii considera ca aceasta se datoreaza, in primul rand, apropierii de Bursa de Valori si emitentilor care sunt tranzactionati pe sistemul pus la dispozitie de BVB. Bursa RASDAQ se afla in plin proces de fuziune cu BVB.

"Transferul societatilor emitente de pe RASDAQ pe platforma tehnica a BVB a determinat o crestere a transparentei acestor emitenti si un interes mai mare din partea investitorilor pentru actiunile acestora. Acesta este principalul motiv al cresterii valorii tranzactiilor derulate pe RASDAQ. In plus, trebuie amintite transferurile importante derulate cu actiuni Biofarm, care au contribuit semnificativ la majorarea rulajelor", a aratat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest din Focsani. In primele noua luni ale anului, indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate pe aceasta piata, a inregistrat o scadere de 6,9%.

O scadere mai mare a suferit indicele RAQ-I, care a sintetizat evolutia companiilor listate la Categoria I a bursei printr-o pierdere de 17,2%. Castiguri mai mari au adus investitorilor mai ales unele dintre companiile listate de la Categoria a II-a, unde cu putine exceptii lichiditatea a fost totusi extrem de redusa. Indicele RAQ-II, care urmareste societatile de la aceasta categorie, a inregistrat in acest an o crestere de 39,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO