Companii

Tranzactiile de preluare au schimbat ierarhia brokerilor pe RASDAQ

03.10.2005, 19:03 16

Luna septembrie a adus o schimbare radicala in topul brokerilor pe RASDAQ, doua dintre societatile de brokeraj cu care lucreaza indeosebi investitorii institutionali trecand pe primele locuri.

BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem, a realizat cel mai ridicat rulaj pe RASDAQ datorita mai ales tranzactiei prin care producatorul de otel Mittal Steel a preluat operatorul portuar Romportmet Galati. Aceasta operatiune care a insumat 37,8 mil. euro, cea mai mare derulata pe RASDAQ de la infiintarea pietei in 1996, a urcat BRD Securities pe locul intai in topul brokerilor cu o cota de 48,4% din transferurile totale.

Brokerii de la BRD au intermediat tranzactia atat pentru cumparator, respectiv pentru indienii de la Mittal Steel, cat si pentru fondul de investitii Broadhurst care si-a lichidat participatia detinuta la Romportmet in urma acelui transfer.

In calculul rulajului pentru acesti brokeri, tranzactia cu Romportmet a fost insa luata in vedere o singura data.

Spre deosebire de situatia de la Bursa de Valori unde indiferent de tipul tranzactiei acestea se inregistreaza in topul brokerilor de doua ori, o data pentru brokerii care au intermediat vanzarea si o data pentru cei care au "lucrat" pentru cumparator, pe RASDAQ, tranzactiile cross, adica cele la care intermediarul atat pentru cumparator cat si pentru vanzator este reprezentat de aceeasi societate de brokeraj, se "numara" o singura data.

Mittal Steel a cumparat in septembrie 78% din actiunile Romportmet, ajungand sa detina in total 89% din titlurile operatorului portuar.

Totodata, potrivit legii pietei de capital, Mittal Steel va trebui sa faca o oferta publica de cumparare pentru restul actiunilor pe care nu le detine la Romportmet, la un pret cel putin egal cu pretul la care a cumparat pachetul de la Broadhurst.

Surse din piata au spus ca indienii de la Mittal Steel au luat decizia de a cumpara Romportmet in urma politicii constante de majorare a tarifelor practicate de conducerea operatorului portuar. Cei de la Mittal Steel analizasera anterior si posibilitatea crearii unui operator care sa deserveasca combinatul siderurgic de la Galati, dar acel proiect nu s-a dovedit fezabil.

Tranzactia mare derulata cu actiunile Romportmet a urcat BRD Securities pe primul loc si in topul cumulat pe primele noua luni ale anului, in acest clasament brokerii respectivi detinand o cota de 11,2%.

Locul al doilea in topul brokerilor pe septembrie a fost ocupat de ING Securities, o alta societate de brokeraj care lucreaza mai ales cu investitori institutionali. Acesti brokeri au fost cei mai activi la Bursa de Valori dupa tranzactiile intermediate in primele opt luni ale anului.

Pe RASDAQ, brokerii de la ING au intermediat luna trecuta tranzactii de 7,8 milioane de euro, aferente unei cote de 10% din rulajul total.

Potrivit informatiilor disponibile pe piata, ING Securities a intermediat in septembrie pentru Alro Slatina tranzactia prin care producatorul de aluminiu a preluat producatorul de alumina Alum Tulcea. Valoarea acelei tranzactii s-a ridicat la aproximativ 7 milioane de euro.

Si in acest caz, intermediarul atat pentru cumparator cat si pentru vanzator a fost reprezentat de aceiasi brokeri, potrivit informatiilor de pe piata.

De la inceputul anului, ING Securities a realizat pe RASDAQ un rulaj de 18,8 milioane de euro si detin o cota de 5,4%.

Brokerii de la HTI Valori Mobiliare, care monopolizasera in trecut primul loc datorita tranzactiilor intermediate pentru omul de afaceri Robert Ferran care si-a lichidat participatia detinuta la Biofarm, au ocupat in septembrie locul al patrulea cu un rulaj de peste 4,4 milioane de euro si o cota de 5,7%. Cumulat pe primele noua luni, HTI a realizat un rulaj de 36,4 milioane de euro, aferent unei cote de 10,5%, care au plasat societatea pe locul al doilea. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO