Companii

Tranzactiile mari au stabilit ordinea in topul brokerilor pe RASDAQ

27.06.2005, 18:39 24

Topul brokerilor pe Bursa Electronica RASDAQ a fost dominat in iunie de Raiffeisen Capital & Investment, societatea de intermediere a Raiffeisen Bank, care a realizat un rulaj total de 378,4 miliarde de lei (10,47 mil. euro).

Vineri a fost ultima zi de tranzactionare bursiera din aceasta luna, brokerii avand vacanta pana pe 4 iulie din cauza denominarii leului.

Brokerii de la Raifeisen au intermediat cea mai importanta tranzactie a acestei luni, preluarea unui pachet de 27% din actiunile societatii de asigurari Astra de catre compania austriaca Uniqa, de la societatea Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 361,7 mld. lei (10 mil. euro). Tranzactia a reprezentat 60% din rulajul de luna trecuta de pe RASDAQ.

Operatiunea nu a decurs fara probleme, CNVM blocand decontarea tranzactiei din cauza ca pachetul de actiuni vandut de Nova Trade face obiectul unui proces in justitie. Ulterior, reprezentantii Astra au anuntat finalizarea transferului de proprietate asupra pachetului de actiuni. Aceasta tranzactie a propulsat Raffeisen pe pozitia a doua in topul brokerilor pe primele sase luni ale anului, cu o valoare cumulata a transferurilor intermediate de peste 770,7 mld. lei (21 mil. euro), avand o cota de piata de 9,3%.

Locul al doilea in topul lunii iunie a revenit societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad, care a intermediat tranzactii in valoare de 49,7 mld. lei (1,35 mil. euro). Societatea a intermediat vanzarea pachetului de 14,7% din actiuni detinut de SIF Banat-Crisana la compania de productie si reparare a mijloacelor de transport pe calea ferata Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca.

"Nu putem fi multumiti de aceasta pozitie obtinuta datorita unei singure tranzactii mai importante, in conditiile unei piete slabe", a declarat Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest.

In topul cumulat pe primul semestru, IFB Finwest ocupa locul 13, cu un rulaj total de 221,7 mld. lei (6,1 mil. euro) si o cota de piata de aproape 2,7%.

BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, s-a clasat a treia in iunie, dupa ce a realizat tranzactii in valoare de 36,1 mld. lei (aproape un milion de euro). In primele sase luni ale anului, brokerii de la BT Securities au intermediat transferuri in valoare de peste 340 mld. lei (9,3 mil. euro), situandu-se pe pozitia a saptea. HTI Valori Mobiliare isi mentine primul loc in topul pe primele sase luni, cu tranzactii in valoare de 912 mld. lei (24,9 mil. euro) si o cota de piata de 11%. In luna iunie, HTI a ocupat locul patru, cu un rulaj de 30,8 mld. lei (0,85 mil. euro). Valoarea tranzactiilor derulate pe RASDAQ in luna iunie a fost de 606 mld. lei (16,8 mil. euro). Unul din cei mai tranzactionati emitenti a fost compania de asigurari ARDAF, ale carei titluri au facut obiectul unor transferuri de 51 mld. lei (1,4 milioane de euro).



Un nou val de delistari ameninta Bursa

Urmatorul an si jumatate ar putea aduce un nou val de delistari de pe piata romaneasca de capital, in urma intrarii in vigoare a noului regulament al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind companiile listate si operatiunile realizate cu titlurile acestora. In urma fuziunii dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ, pe piata bursiera ar putea fi tranzactionate doar putin peste 100 de societati, restul pana la aproximativ 4.000 avand posibilitatea sa se delisteze sau sa fie tranzactionate pe o alta piata, organizata sub forma unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS), pe care vor avea obligatii mult mai reduse de transparenta. Prima societate care aplica noile reglementari este compania de morarit si panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea, care a convocat deja o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) pentru a aproba retragerea de la BVB si o eventuala tranzactionare a actiunilor pe o alta piata. Vel Pitar este detinuta de fondul Broadhurst si nu indeplineste conditiile impuse de lege pentru a fi listata la bursa. Managerul Broadhurst, Siminel Andrei, care este si presedintele asociatiei brokerilor, spune ca a convocat AGA la Vel Pitar in semn de protest fata de noile reglementari. "CNVM ar trebui sa isi asume responsabilitatea de a mentine companiile cotate nu sa instige la delistari. Asa am pierdut de la Bursa Lafarge, Dacia si alte zeci de societati," a declarat Andrei. Reprezentantii CNVM spun ca nu au primit din partea reprezentantilor pietei de capital nici o obiectie asupra prevederilor privind delistarea. "Regulamentul a facut mai multe luni obiectul unei dezbateri publice si nu am primit nici o obiectie pe aceasta tema. Cei care contesta prevederile puteau sa o faca pana acum", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. Regulamentul, care a fost trimis deja spre publicare la Monitorul Oficial, prevede ca societatile care nu indeplinesc conditiile de admitere pe Bursa (capital minim 2 mil. euro si 25% din actiuni aflate in proprietatea micilor actionari) trebuie sa convoace o Adunare Generala pentru a decide intre delistare si tranzactionare pe un ATS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO