Companii

Tranzactiile mari fac in continuare legea pe RASDAQ

01.08.2005, 18:44 21

In topul brokerilor de pe RASDAQ apar modificari semnificative de la o luna la alta, in functie de tranzactiile mari intermediate.

In iulie, a fost randul Broker Cluj la prima pozitie in clasamentul societatilor de servicii si investitii financiare de pe RASDAQ, cu un rulaj total de peste 7,1 milioane de lei noi (circa doua milioane de euro) si o cota de piata de 13,3%, propulsata fiind de tranzactia cu pachetul de actiuni Comvex.

La inceputul lunii trecute, Broker a vandut un pachet de actiuni ale operatorului portuar Comvex Constanta, fapt ce a propulsat societatea clujeana de pe locul opt in iunie, pe prima pozitie in iulie.

Tranzactia, in valoare de 4 milioane de lei noi (1,1 milioane de euro), a fost de altfel cea mai importanta de pe RASDAQ, in urma acestei operatiuni transferandu-se 4,4% din titlurile Comvex. Pachetul de actiuni Comvex era unul dintre cele mai importante pachete de actiuni detinute de Broker.

Societatea de intermediere este cel mai capitalizat broker de pe bursa, castigand bine in ultimii ani de pe urma aprecierii actiunilor aflate in portofoliu si nu numai de pe urma comisioanelor din tranzactiile intermediate in numele clientilor.

"Fata de lunile anterioare, in activitatea noastra nu au intervenit modificari semnificative, in ceea ceea priveste procedurile sau clientii. Competitorii nostri au inregistrat insa o activitate mai redusa. Piata a inregistrat o lichiditate relativ buna si ne asteptam la o imbunatatire a situatiei", a declarat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

Piata a inregistrat insa o lichiditate ceva mai mica fata de luna trecuta, valoarea totala a tranzactiilor efectuate ridicandu-se la circa 35 de milioane de lei (9,86 milioane de euro), fata de 16,8 milioane de euro in iunie.

In topul primelor sapte luni, Broker ocupa insa locul trei, cu un rulaj de 73,6 milioane de lei (20 de milioane de euro) si o cota de piata de 8,38%.

Locul al doilea in clasamentul lunii iulie a revenit societatii de brokeraj ING Baring Securities (Romania), care a intermediat tranzactii in valoare de 5,6 milioane de lei (1,57 milioane de euro). Societatea a ocupat in iunie locul noua, inregistrand o cota de piata de 4,36% pentru tranzactiile intermediate de la inceputul anului incoace.

Confident Invest a urcat in iulie de pe locul 25 tocmai pe pozitia a treia, in conditiile unui rulaj de aproape 4,4 milioane de lei sau 1,2 milioane de euro (8,11%). In clasamentul primelor sapte luni, societatea ocupa locul 15. Carpatica Invest a ocupat luna trecuta locul patru cu un rulaj de 3,86 de milioane de lei sau 1,08 milioane de euro (7,22%), in timp ce Vanguard a realizat intermedieri de 3,315 milioane de lei sau 930.000 de euro(6,2%). La distanta mica a urmat Active International, pe locul sase, cu un rulaj de 3,02 milioane de lei sau 847.000 de euro (5,64%).

Pentru primele sapte luni, HTI Valori Mobiliare se mentine pe prima pozitie, cu un rulaj total de 92,5 milioane de lei (aproape 26 de milioane de euro). Cota de piata a societatii s-a redus usor la 10,53%, fata de 11% pe primul semestru, luna trecuta, compania ocupand insa pozitia a zecea.

In iunie, topul brokerilor fusese dominat de Raiffeisen Capital & Investment, societatea de intermediere a Raiffeisen Bank. Brokerii de la Raifeisen au intermediat cea mai importanta tranzactie a lunii iunie, preluarea unui pachet de 27% din actiunile societatii de asigurari Astra de catre compania austriaca Uniqa. Astfel, Raiffeisen Capital & Investment ocupa in clasamentul general al anului, a doua pozitie, cu un rulaj de 79,5 milioane de lei (22,3 milioane de euro) si o cota de piata de 9%. In iulie, societatea a inregistrat insa o activitate ceva mai redusa, clasandu-se in consecinta pe a saptea pozitie.

In prima sedinta a lunii trecute a fost inregistrata una dintre cele mai mari valori zilnice ale tranzactiilor, in conditiile vanzarii pachetul de actiuni Comvex de catre Broker Cluj. De altfel, in iulie, Comvex a avut cel mai mare rulaj de pe RASDAQ, cu o valoare a operatiunilor de 5,98 milioane de lei (1,68 de milioane dee euro). Cele mai multe tranzactii au fost efectuate insa cu titlurile producatorului de medicamente Biofarm (2,77 milioane de lei sau 777.000 de euro).

Primele zece societati de servicii si investitii financiare cumuleaza aproximativ doua treimi din totalul tranzactiilor intermediate in luna iulie. Luna trecuta au fost introduse la tranzactionare titlurile unor companii precum Nitrosere Fagaras, Upruc Pol si Covasna Estival 2002, in aceeasi perioada fiind delistate 12 societati. Printre companiile care urmeaza sa treaca de pe RASDAQ pe Bursa de Valori, cele mai asteptate sunt Biofarm Bucuresti si Mecanica Ceahlau. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO