Companii

Trei firme domină industria lemnului

Trei firme domină industria lemnului

Autor: Ioana David

25.10.2010, 23:05 1229

Au intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000, iar înprezent investiţiile lor trec de 700 mil. euro. Trei companiiaustriece, Kronospan, Holzindustrie Schweighofer şi Egger, faclegea pe piaţa de prelucrare a lemnului, o industrie care ruleazăanual peste 150 mil. euro. O parte importantă a businessului lor seface la export, astfel încât lemnul prelucrat "made in România"ajunge atât în Europa, cât şi în SUA şi Asia, iar unităţile deproducţie de pe piaţa locală au devenit centre de importanţăstrategică.

Două dintre ele, Egger şi Kronospan, nu se opresc cu proiecteleaici, în timp ce Holzindustrie Schweighofer spune că viitoareleplanuri depind de contractarea de fonduri europene, precum şi destabilizarea politică a ţării.

Firma controlată de Gerald Schweighofer s-a extins în ultimul anîn domenii conexe de activitate, însă core business-ul rămâneproducţia de cherestea. În ultimii doi ani Holzindustrie a făcut şiachiziţii: fosta fabrică IKEA de la Siret şi un combinat deprelucrarea a lemnului de la Comăneşti. Valoarea tranzacţiilor nu afost făcută publică, dar investiţiile totale ale familieiSchweighofer în România trec de 310 mil. euro. Un "rezumat" alafacerilor din România arată că cei de la Holzindustrie deţin douăfabrici de cherestea, una în Sebeş (Alba) şi una în Rădăuţi(Suceava), o fabrică de panouri Baco (panouri din lemn masivfolosite în industria mobilei) şi una de panouri încleiate (pentrumagazinele de tip do-it-yourself). Ei mai deţin 15.000 de hectarede păduri, 5.000 de hectare de terenuri agricole, trei centrale deproducţie a energiei pe bază de biomasă, dar şi un hotel laRădăuţi. "Am investit în România datorită fondului forestier mare,potenţialului de aici şi forţei de muncă", a spus GeraldSchweighofer.

Pe de altă parte, portofoliul Kronospan din România seconcentrează pe piaţa de PAL (plăci aglomerate din lemn), MDF(medium-density fibreboard) şi OSB. Kronospan este prezent înRomânia în trei zone, Braşov, Sebeş şi Constanţa. Austriecii deţinla Sebeş două fabrici, una de PAL şi alta de MDF, pe care le-aucumpărat în 2004 de la grupul italian MD Fratti. La Braşov companiaa finalizat anul trecut o investiţie de 200 mil. euro.

Pe de altă parte, Egger îşi concentrează investiţiile laRădăuţi, fabrica devenind operaţională în ianuarie 2008 dupăinvestiţii de 210 mil. euro. Firma a anunţat că va investi 58 mil.euro într-o instalaţie de adezivi, o centrală pe bază de biomasă şio clădire de birouri pentru a "optimiza costurile deproducţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO