Companii

Tullow Oil intentioneaza sa se retraga din Romania

08.12.2005, 15:01 74

Compania irlandeza de explorari si productie in sectorul de petrol si gaze Tullow Oil intentioneaza sa se retraga de pe piata romaneasca.

Irlandezii, care aveau operatiuni in doua perimetre de explorare din Romania, au renuntat la perimetrul Valenii de Munte si se pregatesc sa-si transfere participatia pe care o detineau in perimetrul Brates (langa Moinesti, in Moldova) catre firma britanica Europa Oil & Gas, au declarat pentru ZF surse de pe piata. Oficialii Tullow Oil nu au dorit sa comenteze.

Tullow Oil detine o participatie de 42% in blocul Brates, unde este operator alaturi de companiile Europa Oil & Gas (Marea Britanie), MND (Cehia) si Oranje Nassau (Olanda). Decizia trebuie sa obtina atat avizul guvernamental, cat si pe cel al partenerilor implicati in proiect.

Intentia irlandezilor de a-si transfera participatia catre compania Europa Oil & Gas apare in contextul in care recent in perimetrul respectiv a fost forata o sonda de explorare.

"Rezervele de gaze descoperite par destul de promitatoare, iar acest lucru ne face sa ne dorim derularea unor activitati de explorare riguroase in aceste terenuri care au potentialul a aduce imbunatatiri semnificative portofoliului pe care il detinem in Romania", a declarat Paul Barrett, director general al Europa Oil & Gas.

In ultimii ani, mai multe companii petroliere straine au decis sa abandoneze proiectele lor de cautare de noi rezerve de titei si gaze in Romania.

Dupa ce au investit in ultimii 15 ani aproximativ 400 mil. dolari (322 mil. euro), multe dintre companii au inregistrat esecuri si foarte putine au descoperit zacaminte ce pot fi valorificate comercial, asa cum este succesul companiei germane Wintershall in blocul Transilvania Sud.

Gigantul anglo - olandez Shell, compania Arco (parte acum a British Petroleum), Total (Franta), Conoco (SUA) si, mai recent, compania americana Forest Oil s-au retras rand pe rand de pe piata romaneasca, orientandu-se catre alte zone ale globului.

Tullow Oil a intrat pe piata romaneasca in 1997. In 2004, Tullow a inregistrat o cifra de afaceri de 225,3 mil. lire sterline (318 mil. euro) si un profit net de 31,3 mil. lire sterline (44,18 mil. euro). Europa Oil& Gas activeaza in patru perimetre - Brates, Brodina, Cuejdiu si Bacau. Compania a obtinut un profit de 0,8 mil. lire sterline (1,15 mil. euro) la o cifra de afaceri de 2,4 mil. lire sterline (3,4 mil. euro) in anul fiscal cu inchidere pe 31 iulie 2005.roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO