Companii

Turcii de la Kastamonu vin cu 80 mil. € intr-o fabrica de PAL

Turcii de la Kastamonu vin cu 80 mil. € intr-o fabrica de PAL
12.04.2010, 23:17 553

Producatorul Prolemn din Reghin, controlat de firma KastamonuEntegre, unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniulprelucrarii lemnului din Turcia, va finaliza in 2011 o investitiede 80 mil. euro intr-o fabrica de PAL la Reghin.

"Inca de la inceput am discutat despre o noua investitie inRomania. Au existat unele dificultati, astfel ca ne-am orientatinspre Bulgaria, dar dupa rezolvarea problemelor cu autoritatile aminceput la Reghin", a spus pentru ZF Aydin Kirtiloglu, tradedirector al Prolemn.

Intentia companiei de a investi intr-o fabrica de PAL (placiaglomerate folosite in industria mobilei si a constructiilor) estemai veche, primele declaratii in acest sens fiind facute publice in2007. Ulterior, compania a anuntat ca mai sunt si alte state undes-ar putea face investitia, pe fondul unor neintelegeri cuAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Pe langa fabrica de PAL, Prolemn are un proiect si pentru ofabrica de MDF (medium-density fibreboard), ceea ce ar urcainvestitiile totale ale companiei la 100 mil. euro. Investitiisimilare in industria de prelucrare a lemnului au mai derulat Eggerla Radauti, unde exista un proiect in mai multe faze de peste 200mil. euro, dar si Holzindustrie Schweighofer.

Prin aceaste proiecte, Prolemn intra pe piata de PAL si MDFconsiderata putin concurentiala, unde mai sunt prezente Kronospan,prin fabricile de la Sebes, si Egger care mai are o investitie laRadauti. Capacitatea fabricii de PAL a Prolemn ar urma sa fie de1.500 de metri cubi zilnic.

Veniturile se fac la export

In prezent, la Reghin, Prolemn produce in principal fete de usi,care merg aproape in totalitate la export. "Lucram la 95% dincapacitate, insa anul acesta vom incepe sa vindem si usi finalizatesau pe jumatate finalizate, ceea ce va mari volumul vanzarilor cu10%", a adaugat reprezentantul Prolemn.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 50mil. dolari (36 mil. euro), iar anul acesta a fost bugetata ocrestere de 20% pe fondul cresterii capacitatii de productie si apreturilor. Circa 90% din venituri sunt generate de exporturi, insaplanurile sunt de crestere a ponderii pietei interne.

"Nu am avut probleme importante cauzate de criza economicaglobala. In conditiile scaderii importurilor Romaniei, nu am gasitsuficiente camioane pentru exportul produselor. In final am gasitinsa solutii alternative", a mai spus Aydin Kirtiloglu.

Investitii, dar si inchideri

Chiar in conditiile acestor noi proiecte de investitii, Prolemna inchis fabrica de placaj si a renuntat la o parte din angajati.Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, numarulmediu de angajati a scazut constant in ultimii ani de la 1.200 in2006 la aproape 800 de oameni in 2008.

Potrivit lui Aydin Kirtiloglu, in prezent in cadrul Prolemn sunt500 de angajati. Concedieri masive s-au facut si in industriamobilei, unde in prezent lucreaza 53.000 de oameni, fata de 67.700in 2008.

Cu toate acestea, investitiile pe care Prolemn le are inderulare vor solicita angajarea de noi oameni, efectiv pe carereprezentantul companiei il estimeaza la circa 200 de persoane.

Kastamonu Entegre, actionarul majoritar al Prolemn, estecontrolat de Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniulexploatarii forestiere din Turcia.

Kastamonu Entegre are circa 7.000 de angajati si trei unitati deproductie in Turcia, precum si in Romania, Bulgaria siBosnia-Hertegovina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO