Companii

Ultex Tandarei: Am redus costurile de productie la minimum

24.05.2010, 23:09 878

Ultex Tandarei, producatorul marcilor de ulei vegetal Ultex siUlei de Tandarei controlat de omul de afaceri Vasile Nitescu, afinalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 28 de milioane delei (6,6 mil. euro), in scadere cu 25% fata de aceeasi perioada aanului 2008.

"Contractarea economica a fost resimtita si de Ultex, la fel caintreaga economie romaneasca, pe fondul lipsei creditarii si aimposibilitatii agentilor economici de a achita facturi in timpscurt", a declarat Vasile Nitescu. El nu a comentat insa asupraevolutiei profitului net al producatorului de ulei vegetal.

Nitescu a precizat insa ca efectivul salarial al companiei s-aredus cu 59 de persoane anul trecut, la 173 de angajati, fata de232 de persoane in 2008. "Situatia economica a impus scadereacosturilor de productie la limite minime si diminuarea costurilorsalariale, motiv pentru care angajatii departamentelor auxiliareproductiei au fost trimisi timp de trei luni in somaj tehnic (in2009 - n. red.)."

Omul de afaceri sustine ca printre cele mai mari probleme cucare Ultex s-a confruntat anul trecut s-au numarat atat lipsaincrederii in tranzactiile economice, cat si faptul cainstrumentele de plata (ca biletele la ordin) nu au mai fostagreate de majoritatea societatilor comerciale.

"In aceasta situatie, marii producatori, ca Ultex, au fostobligati sa incheie contracte la limita pretului de cost cu marilelanturi de magazine din retailul modern, singurele care puteau faceplati rapide si sigure".

Nitescu a adaugat ca situatia dificila din agricultura si lipsafinantarii au determinat diminuarea puternica a culturilor defloarea-soarelui pe plan national. Acest lucru a generatdezechilibre majore pe piata acestei materii prime, procesatoriifiind obligati sa importe samanta de floarea-soarelui, majoritardin Republica Moldova, pentru care au intampinat dificultati larecuperarea TVA.

Proprietarul Ultex declara inca din cursul anului trecut caintentioneaza sa ia un credit de cateva milioane de euro pentruachizitia de seminte si cresterea capacitatii de productie, creditcare ar fi determinat in scurt timp deblocarea situatiei economicea companiei.

"Creditul, ce s-a dorit a fi realizat in 2009, a fost aprobatabia in 2010, obligand Ultex-ul la o intarziere de sapte luni, timpin care nu s-a procesat, fapt ce a generat blocaje financiare cetrebuie recuperate in anul 2010."

Cu cine se bate Ultex

Ultex Tandarei detine o singura fabrica pe plan local cu ocapacitate de procesare a semintelor oleaginoase de 500 de tone pezi si produce marcile de ulei vegetal Ulei de Tandarei si Ultex,comercializate prin intermediul lanturilor de magazine Carrefour siMega Image. Compania comercializeaza uleiuri vegetale atat in vrac,cat si imbuteliate in sticle PET de un litru, trei si cinci litri.Principalii competitori ai Ultex Tandarei, intr-o piata de 200.000de litri de ulei anual, sunt companiile Bunge Romania, CargillRomania, Argus Constanta, Expur Urziceni, Prutul Galati si UleromVaslui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO