Companii

Un băcăuan de 40 de ani face case din lemn cu preţuri între 450 şi 600 euro/mp

Pentru anul acesta compania din Bacău şi-a propus realizarea a 30 de case

Pentru anul acesta compania din Bacău şi-a propus realizarea a 30 de case

Autor: Cristi Moga

30.03.2013, 16:21 17602

Răzvan Cazacu, un antreprenor de 40 de ani din Bacău, cu studii de Drept, şi-a propus să atace şi piaţa locală a caselor pe structură din lemn, după ce în ultimii şapte ani a construit circa 150 de astfel de locuinţe în ţări precum Franţa, Germania, Italia sau Belgia, care au o deschidere mai mare pentru acest segment rezidenţial.

Cazacu, cel care alături de soţia lui deţine firma Vandrom Trust din Bacău, avea în urmă cu 15 ani o afacere în domeniul exploatării forestiere prin intermediul căreia realiza exporturi de buşteni şi cherestea. Ulterior a început să producă mobilier masiv pentru piaţa din Germania, iar din 2006 a intrat în domeniul construcţiei de case pe structură din lemn, sub brandul Honey Wood.

În 2007 omul de afaceri a preluat o fabrică de 2.000 de metri pătraţi din Moineşti, judeţul Bacău, unde în prezent lucrează 50 de oameni care realizează prefabricatele din care sunt asamblate ulterior casele.

"Este foarte dificil să construieşti case la 2.500 de kilometri distanţă de fabrica din Bacău, astfel că am decis să ne balansăm portofoliul prin intrarea pe piaţa locală deoarece nu ne putem dezvolta mai mult extern. Noi nu am fost afectaţi de criză, iar într-o perioadă ca asta cred că trebuie să ai curajul să te extinzi", afirmă antreprenorul din Bacău.

Cazacu spune că anul trecut a construit 25 de case, în special în Franţa şi în Belgia, iar cifra de afaceri a firmei s-a ridicat la 1,7 milioane de euro.

Pentru anul acesta şi-a propus realizarea a 30 de case, în condiţiile în care capacitatea fabricii de la Moineşti permite realizarea componentelor pentru o casă în decurs de o săptămână, ceea ce înseamnă o producţie potenţială de 50 de locuinţe pe an.

Abia pentru anul viitor Cazacu şi-a propus ca 20-25% din casele construite să fie realizate în România, în condiţiile în care apreciază că va fi un proces de durată convingerea clienţilor locali de avantajele genului de case pe care firma antreprenorului le realizează.

Pentru structură este folosit un lemn - molid sau brad - care poate proveni din România, dar care este prelucrat în Germania, OSB-ul este luat din Polonia, în timp ce benzile de etanşare sunt luate din Elveţia, astfel că nicio componentă a caselor nu este 100% românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels