Companii

Un executiv strain care castiga in urma cu 6 luni 10.000 de euro pe luna, accepta acum sa vina in Romania pe 7.000 de euro

Un executiv strain care castiga in urma cu 6 luni 10.000 de euro pe luna, accepta acum sa vina in Romania pe 7.000 de euro
10.12.2008, 18:41 26

"Executivii straini care vor sa lucreze in Romania nu mai au statut de expati, ca inainte de criza economica, ci sunt pur si simplu straini care au ramas fara job sau care sunt amenintati de restructurari in tarile in care lucreaza", explica Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane si executive search Total Business Solutions (TBS).

Spre exemplu, un CFO (chief financial officer - n.r.) care primea in urma cu sase luni un pachet salarial de 10.000 de euro pe luna, aici fiind incluse cheltuielile legate de cazare si cele de relocare, in conditiile actuale poate sa vina sa lucreze in Romania si pe un salariu de 5.000 de euro, la care se adauga si celelalte beneficii, ca masina de serviciu sau plata chiriei. "Valoarea totala a pachetului ajunge in acest caz la 7.000 - 8.000 de euro, cu 20 - 30% mai putin decat inainte", spune Necefor.
Un expat detasat pe pozitie de director financiar - CFO - sau director de operatiuni - COO - castiga intre 6.000 si 8.000 de euro in companiile cu afaceri cuprinse intre 50 si 100 mil. euro si peste 10.000 de euro in businessurile foarte mari.
In acelasi timp, un CEO expat are un salariu de 6.000 - 10.000 de euro in firmele mijlocii, 10.000 - 15.000 de euro in cele mari si peste 15.000 - 20.000 de euro in cele foarte mari.
Desi datele companiilor de executive search arata o scadere a asteptarilor salariale ale managerilor straini, deocamdata nu se poate vorbi de o tendinta, iar managing partnerul TBS spune ca ramane de vazut cum va reactiona piata. "Primim aplicatii spontane de la pozitii de entry-level si pana la top management. Oamenii trimit CV-uri, insa ramane de vazut ce va spune piata si cum se vor regla aceste asteptari."
O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager, adica 360.000 de euro pe an, salariul net reprezentand doar jumatate din aceasta suma, potrivit unei analize a ZF realizata in luna august a acestui an.
Diferentele cele mai semnificative intre executivii straini si cei romani nu apar la nivel salarial, ci in ceea ce priveste structura pachetului, care cuprinde atat bonusurile si beneficiile in bani sau in natura si care este mult mai complex in cazul unui manager strain si care, ca valoare, il depaseste pe cel al unui executiv roman cu aproximativ 20 - 30%.
Necefor este de parere ca un alt efect al atentiei cu care incep sa se uite companiile la bugetele salariale ar putea fi urmatorul: sa nu se mai puna problema ca expatii sa vina cu familia, iar cheltuielile legate de scolarizarea copiilor, de exemplu, sa nu mai fie suportate de angajator, asa cum se intampla inainte. Taxele pentru scoala unui copil pot ajunge pana la 20.000 de euro pe an, iar chiria pentru un apartament la 4.000 de euro. Executivii care sunt detasati de catre companie pentru un mandat fix de expatriere sunt mai avantajati decat cei care sunt recrutati din strainatate, direct, pentru o anumita pozitie.
Pachetul standard al unui top manager expat este format din plan medical complet pentru el si familie, in cazul in care aceasta este in Romania, asigurare de viata, plata chiriei si a utilitatilor, prime de performanta, telefon mobil, masina - pe care o poate utiliza atat in scop de business, cat si personal, in perioada de vacanta - aproximativ 27-28 de zile, calatorii la business class, gradinita sau scoala pentru copii si posibilitatea de a avea actiuni in cadrul companiei.
Experienta, mult mai consistenta si mai relevanta, constituie principalul avantaj al managerilor straini in fata romanilor.
Spre exemplu, pentru un salariu de 2.000 de euro pe luna companiile de pe piata locala pot recruta un financial controller strain, cu cinci ani de experienta si dispus sa se relocheze in Romania, in timp ce specialistii romani care cer acesti bani au pana in trei de experienta.
Head-hunter-ul George Butunoiu spune ca dupa ce in ultimele luni numarul de CV-uri primite de la managerii romani din strainatate se triplase, de cateva saptamani nu a mai primit nicio solicitare de job din afara tarii, nici de la romani, nici de la straini. "Toti au crezut ca vin la adapost in Romania, insa de cateva saptamani nu am mai primit niciun CV."
Cu toate acestea, scaderea salariilor este o "certitudine", spune Butunoiu, care da exemplul unei recrutari incepute in urma cu trei luni pentru un salariu de 4.500 de euro si care s-a finalizat pe un salariu de 3.000 de euro. "Scad salariile mari. In cazul salariilor de pana la 1.000 de euro nu o sa se resimta scaderi puternice."
"Se fac reduceri de costuri la nivelul companiilor din toate industriile. Aceasta masura are rol preventiv in multe situatii, cum ar fi industriile care nu sunt atat de puternic afectate, dar care au luat masuri de precautie. Impactul acestor reduceri de costuri este identificabil in majoritatea bugetelor, iar recrutarea de talente este evident unul dintre acestea. In aceasta categorie pot intra si expatii", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul Mercer pe piata locala.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO