Companii

Unde se va opri cinismul care costă vieţi? Cine controlează dacă medicii respectă programul de la stat înainte de a merge să consulte în cabinete private? „Unii medici drenează pacienţi dinspre stat spre privat, e o lipsă de moralitate“

FOTO: 132rf.com

FOTO: 132rf.com

Autor: Mirabela Tiron, Georgiana Mihalache

23.08.2023, 09:30 548

Deşi nu este ilegal, unii medici ajung să lucreze la spital de stat, dar şi în alte unităţi private, unde cheamă pacienţii de la stat pentru consultaţii plătite În acest mod, mulţi medici au programul plin chiar şi două-trei luni la stat, operând şi la privat contra cost în acelaşi timp Cine îşi asumă separarea muncii din privat de cea de la stat?

În timp ce pacienţii aşteaptă cu orele să vină medicii să le acorde asis­ten­ţă medicală în spitalele de stat, uneori prea târziu, aşa cum a fost cazul tinerei mame din Botoşani, sunt medici care lu­crează şi la stat, şi în mai mul­te spitale sau cabinete priva­te. Mai mult, în cazul femei­lor însărcinate este deja o practică să meargă la privat pentru consultaţii şi să nas­că la stat, cu acelaşi medic de la privat. Este o lipsă de etică profesională, spun specialiştii, me­dici, manageri, în alte state nu se întâmplă acest lucru. Totuşi, în afară de Sorina Pintea, fost ministru al sănătăţii, niciun alt ministru nu a vorbit despre aceste practici ale medicilor şi nu a propus soluţii. Astfel, o situaţie care durează de ani de zile este perpetuată, în vreme ce Româ­nia pre­găteşte medici pentru export, defi­citul de personal fiind unul major, iar mulţi medici alegând spitale din Occident.

Inclusiv la Spitalul Judeţean Boto­şani, şefa de secţie de ginecolo­gie, cu salariul de 16.000 lei lu­nar, la ora 14 oferă consultaţii în ca­binet privat, potrivit infor­ma­­ţiilor ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO