Companii

Unu din zece dealeri auto si-a inchis portile. 2010 vine cu previziuni mai sumbre

Unu din zece dealeri auto si-a inchis portile. 2010 vine cu previziuni mai sumbre
28.01.2010, 23:18 41

Piata auto locala va continua scaderea si in 2010, cu un ritm depana la 10%, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA).

Conform estimarilor principalilor jucatori din piata auto, 2010urmeaza sa fie al treilea an consecutiv de contractare a vanzarilorde automobile noi, care ar putea ajunge spre 100.000 de unitatidaca nu vor fi aplicate masuri de sustinere.

"Poate fi mai rau (2010 - n. red.) decat 2009 daca nu se iaumasuri pentru sustinerea industriei si a retelelor dedealershipuri. In primul rand este necesara demararea programuluiRabla. Urmeaza apoi fiscalizarea comertului subteran de automobile,reluarea creditarii si anularea masurii de nedeductibilitate de TVAla achizitia de automobile de catre persoanele juridice", adeclarat Ernest Popovici, presedintele APIA.

Prin programul "Rabla", au fost comercializate anul trecut32.000 de automobile. Potrivit reprezentantilor APIA, daca dintotalul vanzarilor de automobile din 2009 (130.000 de unitati)eliminam vanzarile prin "Rabla" si reexporturile, volumul real alpietei este de 85.000 de automobile. "Rabla 2010" va includeposibilitatea cumularii voucherelor de casare si va include sipersoanele juridice.

In 2009 vanzarile totale de autovehicule s-au prabusit cu 54%,la aproape 148.000 de unitati, iar dintre acestea aproape 14.000 deunitati au fost reexportate.

"A fost cel mai prost an din industria auto din Romania, inciuda cresterii exporturilor. Acum piata nu va avea cum sadepaseasca un volum de 115.000 de autoturisme si 15.000 de vehiculeutilitare", a declarat Brent Valmar, directorul general al PorscheRomania.

Constantin Stroe, membru al APIA si vicepresedinte al Dacia, acitat estimarile Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile(ACEA), care indica o scadere de 13% a intregii piete auto europenesi de 7,8% a pietei romanesti. Potrivit datelor prezentate deValmar, la finalul lunii noiembrie a anului trecut 38 din ceiaproximativ 400 de dealeri auto locali au inchis showroomurile dupace nivelul vanzarilor nu le-a mai permis sustinerea cheltuielilor."Probabil ca la coada se vor aseza si altii", a spus Valmar, care aprecizat ca este ingrijorat de faptul ca zeci de mii de firme si-aususpendat activitatea anul trecut.

In auto, inchiderea a 10% din punctele de vanzare a insemnat si1.200 de disponibilizari, potrivit estimarilor ZF care iau incalcul o medie de 30 de angajati pentru fiecare showroom.

Valmar a declarat ca in 2010 nu vor mai exista in piata campaniimasive de reducere de pret intrucat dealerii au scapat de presiuneastocurilor, chiar daca au vandut automobile in pierdere. Prinurmare dealerii trebuie sa se concentreze pe cresterea veniturilordin activitatile aftersales si pe atragerea clientilor inservice.

Dacia a exportat 30 de masini la fiecare automobil vandut inRomania in ianuarie

La nivel european vom asista la un recul al vanzarilor auto inurma restrangerii acoperirii programelor "Rabla", iar pentruGermania se prevede un minus de 27,5%, potrivit reprezentantilorDacia. Cu toate acestea, Constantin Stroe prevede un nivel bun alvanzarilor Dacia.

"Dacia a inceput bine in ianuarie, iar daca ne-am fi bazat doarpe piata interna, am fi lucrat doar 7 ore si jumatate. Am exportatin schimb 22.000 de masini", potrivit acestor date Dacia a exportatin ianuarie 30 de automobile la fiecare unitate care a fost vandutape plan local.

In ceea ce priveste modelul Duster, in ultimele patru luni aufost fabricate mai mult de 1.000 de unitati, care fac parte dinseria de prefabricatie in care se pune la punct fluxul deasamblare. Stroe a confirmat ca Duster ar putea reprezenta 20% dinproductia companiei in acest an, ceea ce inseamna mai mult de60.000 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO