Companii

Urmează ZF Health & Pharma Summit 2022, 27-28 septembrie. Producţia locală de medicamente s-a apropiat de 1 mld. euro în 2021, în creştere cu 6%, dar numărul de companii este în scădere

Autor: Georgiana Mihalache

15.09.2022, 00:07 517

♦ În fabricarea de preparate şi produse farmaceutice mai funcţionează 158 de firme, potrivit datelor aferente lui 2021, cu 10 companii mai puţin faţă de anul anterior ♦ Numărul de angajaţi a rămas constant în ultimii ani, în jur de 10.000 de oameni având industria ♦ Primii cinci producători de medicamente generează 60% din totalul cifrei de afaceri a industriei.

Producţia locală de medica­mente se bazează pe 158 de companii, care au generat în 2021 afaceri de 4,8 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Totuşi, în ultimii ani numărul firmelor care activează în domeniul fabricării produ­selor şi preparatelor farmaceutice a scăzut, iar provocările din prezent, generate de scumpirile utilităţilor, pun presiune suplimentară pe acest domeniu.

Mai multe companii de la vârful pieţei care au una sau două fabrici locale au cerut ca industria producţiei de medicamente să fie declarată una strategică, iar producătorii să fie sprijiniţi să realizeze investiţii. Criza COVID-19 a arătat importanţa unei in­dustrii a producţiei de medicamente capabilă să asigure necesarul cerut de populaţie. Faţă de acum mai bine de un deceniu, cifra de afaceri generată de producţia de medicamente s-a dublat, de la 2,3 mld. lei în 2009, la 4,8 mld. lei în 2021. Unul dintre motoarele acestei creşteri l-a reprezentat exportul, pe care au mizat mai ales cei mai mari jucători. Procentele aduse de export la vânzările totale în cazul marilor fabrici variază de la 25% la 50%, ceea ce se traduce în sute de milioane de lei, din calculele făcute de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO