Companii

Uztel mizeaza pe dublarea profitului net in 2008

22.05.2008, 19:26 23

Producatorul de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT), ale carui actiuni intra astazi la tranzactionare pe Bursa, prognozeaza ca va obtine in acest an un profit net de 4,65 mil. lei (1,3 mil. euro), de peste doua ori mai ridicat comparativ cu cel realizat in 2007.
Afacerile companiei sunt asteptate sa se majoreze in aceeasi perioada cu circa 12%, pana la 121 mil. lei (circa 34,4 mil. euro).
Anul trecut, afacerile Uztel au urcat cu 12%, ajungand la 108,4 mil. lei (32,5 mil. euro), in timp ce castigul net al companiei s-a redus cu 16,3%, la 2,1 mil. lei (0,64 mil. euro). Profitul din exploatare al producatorului de utilaj petrolier s-a diminuat in 2007 cu 26%, pana la 5,2 mil. lei (1,6 mil. euro), concomitent cu reducerea pierderilor de pe partea financiara, cu 32%, la 2,7 mil. lei (0,82 mil. euro).
Piata de utilaj petrolier a beneficiat in ultima perioada de cresterea pretului hidrocarburilor, care a indemnat companiile din domeniu sa-si intensifice atat activitatea de productie cat si de cea de explorare, cu scopul de identificare de noi zacaminte.
Uztel si-a reevaluat anul trecut activele, cele mai importante cresteri consemandu-se in randul cladirilor si terenurilor din patrimoniul societatii, cu un plus de 54,5 mil. lei (14,8 mil. euro). La finele anului trecut, activele imobilizate ale Uztel, formate in principal din constructii si utilaje, erau inregistrate in contabilitate la valoarea de 87 mil. lei (23,6 mil. euro).
Ultima tranzactie cu titlurile Uztel s-a derulat la pretul de 14,7 lei/actiune, nivel la care compania este evaluata pe piata la 9,4 mil. euro.
Pentru acest an, compania si-a propus realizarea unor investitii de aproape 4,4 mil. lei (1,25 mil. euro), nivel apropiat de cel de anul trecut, acestea fiind destinate in special achizitiei de echipamente pentru productie.
Cei mai importanti clienti ai Uztel sunt producatorul englez de echipamente pentru industria de petrol si gaze Array Products, care in ultimii ani a contribuit cu circa o treime la afacerile companiei, anul trecut aceasta diminuandu-si ponderea la 19%, respectiv Petrom, cu aproape 13% si firma Faraj Pratama din Indonezia, cu circa 9,5% din afaceri.
Vanzarile companiei s-au indreptat anul trecut mai mult spre piata autohtona, exporturile diminuandu-se in 2007 la circa 40%. Actiunile Uztel Ploiesti (UZT) vor fi transferate astazi la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, acestea fiind tranzactionate pana in prezent pe piata necotatelor.
Compania este controlata de salariati prin intermediul Asociatiei Salariatilor (PAS), care detine circa 72,3% din actiuni, un alt actionar important fiind Array Products, cu o participatie de 11,6%. Salariatii, precum si firma Array Products, care este si principalul client al companiei, nu-si vor putea valorifica actiunile pe Bursa pentru cel putin un an si jumatate de acum incolo, perioada in care pachetele celor doi actionari sunt supuse unui gaj in contul realizarii unui program de investitii inceput in urma cu patru ani.
Dupa luna noiembrie din 2009, Asociatia Salariatilor poate fi desfiintata, se arata in prospectul de listare a companiei la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO