Companii

Vânzarea Radisson urcă segmentul hotelier la 18% din tranzacţiile imobiliare, depăşind în premieră birourile, pe un volum total de investiţii de 1 mld.euro în 2017

Vânzarea Radisson urcă segmentul hotelier la 18% din...

Autor: Roxana Rosu

25.01.2018, 10:24 343

Volumul investiţiilor imobiliare în România în anul 2017 este estimat la aproximativ 1 miliard de euro, în creştere cu circa 10% şi reprezintând 8% din totalul din regiunea Europei Centrale şi de Est, arată un studiu realizat de JLL, care prognozează o evoluţie pozitivă şi în 2018.

O situaţie inedită înregistrată anul trecut pe plan local este trecerea segmentului hotelier înaintea celui de birouri, în urma tranzacţiei care a vizat hotelul Radisson din Bucureşti. Astfel, piaţa a fost dominată de tranzacţiile cu proprietăţi de retail (43%), în timp ce segmentul industrial şi logistic a cumulat 22%, dar pe locul următor a avansat piaţa hotelieră, cu 18%, devansând investiţiile din zona de birouri, care au avut o pondere de doar 17%.

”Tranzacţia prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din Bucureşti, pe fundalul unei pieţe de birouri letargice din punct de vedere investiţional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidităţii in 2017. Este o situaţie inedită. Retailul şi birourile ar trebui să domine piaţa de investiţii având în vedere valoarea proprietaţilor existente”, a declarat Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania, care a asistat Elbit în tranzacţie.

Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacţie hotelieră realizată vreodată în România şi una dintre cele mai mari înregistrată în Europa Centrală şi de Est (CEE) şi totodată cel mai scump imobil vândut vreodată în Bucureşti.

Pe ansamblul pieţei, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut, valoarea medie a fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro. 

Pe piaţa de retail cea mai mare tranzacţie a anului a fost achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara şi Iulius Mall Suceava şi 3 clădiri de birouri) de către grupului sud-african Atterbury.

Cea de-a doua cea mai importantă tranzacţie pe piaţa de retail a fost achiziţia de către Mitiska a unui portofoliu format din 11 spaţii de retail şi 3 proiecte de dezvoltare de la Alpha Group.

Cea mai notabilă tranzacţie pe segmentul birourilor a fost achiziţia de către Immochan a Coresi Business Park din Braşov de la Ascenta Management. Alte tranzacţii majore includ preluarea Green Court Building C de către Globalworth, de la Skanska pentru 38 de milioane de euro şi vânzarea ART BC către Hili Properties pentru 30 de milioane de euro.

Pe piaţa industrială şi de logistică, cea mai mare tranzacţie din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din România a fost preluat de către China Investment Corporation în cadrul unei tranzacţii paneuropene. O altă tranzacţie importantă este achiziţia depozitului Renault din Oarja de către Globalworth pentru 42 milioane de euro.

Din punct de vedere geografic, Bucureştiul a reprezentat aproximativ 36% din volumul total al investiţiilor din România, mai puţin decât în ​​2016, indicând o îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele secundare.

La nivel regional, investiţiile imobiliare s-au ridicat la 12,17 miliarde de euro, ritmul de creştere a pieţei fiind de 3,3%, ritm inferior celui înregistrat de România. Totuşi, analiştii consideră că volumul de pe piaţa locală rămâne sub potenţial.

”Având în vedere tranzacţiile în curs pentru 2018, ne aşteptăm la un an bun pe piaţa românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală şi de Est care indică pentru acest an depăşirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat”, a declarat Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania.

Polonia şi Cehia s-au menţinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cotă de piaţă de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), România (8%), SEE (8%) şi Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO