Companii

Vânzările de medicamente au depăşit 27 mld. lei în ultimele 12 luni, plus 18%. Ce produse au fost cele mai cumpărate?

Vânzările de medicamente au depăşit 27 mld. lei în...

Autor: Georgiana Mihalache

14.08.2023, 11:11 175

În ultimul an, din iulie 2022 până în iunie 2023, românii au cumpărat medicamente în valoare de 27,8 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de perioada anterioară, arată datele din cel mai recent raport al companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

Exceptând medicamentele din programele naţionale, cea mai mare rată de creştere au avut-o produsele eliberate pe reţetă medicală. Astfel, pacienţii români au consumat medicamente pe reţetă de aproape 14 mld. lei.

În ceea ce priveşte produsele eliberate fără prescripţie medicală – OTC, ritmul de creştere a fost sub media pieţei în perioada menţionată, ajungând la o valoare de 7 mld. lei, în creşere cu 14%.

Farmaciştii spun că perioada verii, a concediilor este una care influenţează negativ vânzările din farmacii. În plus, creşerile în linie de preţuri la mai multe produse, inclusiv la medicamente, se vede şi în puterea de cumpărare mai scăzută a pacienţilor, care aleg mai rar produse cum sunt vitaminele, suplimentele alimentare.

În volume, ritmul de creştere a fost mult mai scăzut în ultimele 12 luni în comparaţie cu evoluţia în volume. Astfel, în perioada iulie 2022-iunie 2023 au ajuns la pacienţi aproape 720 milioane de cutii de medicamente, cu 3% mai multe faţă de perioada anterioară.

Eliminând produsele din programele naţionale, cea mai mare rată de creştere a avut-o segmentul de spital, dublu faţă de piaţă.

În volume, Sun Pharma (Terapia) rămâne la nivelul ultimului an liderul pieţei, cu peste 70 milioane de cutii de medicamente puse pe piaţa locală. Al doilea loc în piaţă este ocupat de Zentiva, cu peste 68 milioane de cutii vândute în perioada menţionată. În top zece companii, dintre producătorii locali şi-au mai făcut loc în clasament şi Antibiotice Iaşi, Biofarm şi Gedeon Richter.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO