Companii

Vanzarile de mobilier ale furnizorilor IKEA din Romania incep sa scada

Vanzarile de mobilier ale furnizorilor IKEA din Romania incep sa scada

IKEA cumpara din Romania in principal mobila din lemn masiv si PAL, achizitionand anul trecut de la furnizorii autohtoni mobilier in valoare de peste 200 de milioane de euro, in special pentru distributia in reteaua europeana de retail

29.10.2009, 23:10 312

Grupul suedez cumpara din Romania in principal mobila din lemnmasiv si PAL, achizitionand anul trecut de la furnizorii autohtonimobilier in valoare de peste 200 de milioane de euro, in specialpentru distributia in reteaua europeana de retail.

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre principalii furnizorilocali ai IKEA, a realizat in primele noua luni o cifra de afaceride 82 mil. lei (peste 19,5 mil. euro), in scadere cu 15% fata deaceeasi perioada a anului trecut.

"Criza financiara se resimte in principal prin scadereacomenzilor din partea clientilor existenti cu pana la 20%, iar panala finele anului este posibil sa scada cererea pentru produselenoastre cu aproximativ 25%. Am diversificat portofoliul de produse,am gasit noi clienti pentru mobilierul de copii si mobilierulpentru birouri si am crescut ponderea vanzarilor pe pietelelocale", a declarat Michael Brandhuber, manager general alSortilemn.

Export nesigur

La inceputul acestui an, conducerea Sortilemn estima pentru 2009o cifra de afaceri de 29 mil. euro, in scadere cu aproximativ 20%fata de anul trecut, insa ulterior au reestimat vanzarile la 27mil. euro. In 2008 compania clujeana a obtinut vanzari totale de 36mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2007. Aproximativ99% din totalul productiei Sortilemn mergea anul trecut laexport.

"Cifra de afaceri a Sortilemn este influentata in mod direct descaderea comenzilor din partea clientilor nostri, ca urmare areducerii vanzarilor realizate de acestia pe piata externa.Consideram ca si in urmatoarea perioada de un an, un an si jumatatevanzarile vor scadea", adauga managerul general al Sortilemn.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializatepe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, MareaBritanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita,Japonia, SUA, Canada, Norvegia, Polonia.

Un alt furnizor local al IKEA care inregistreaza scaderi alevanzarilor este compania Ecolor. Firma clujeana este producator demobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA. Ecolor a realizatin primele noua luni o cifra de afaceri de aproximativ 13,2 mil.euro (peste 55,80 mil. lei), la acelasi nivel din 2008.

Tin cu dintii de contract

"In primul semestru am inregistrat o scadere de 10% a vanzarilorcatre IKEA, insa cu toate acestea nu intentionam sa fabricam mobilapentru alte firme, nici sa producem pentru piata interna. Vomcontinua sa producem si in aceasta perioada de criza numai pentruIKEA", a declarat Marcel Puscasu, director general al Ecolor.

Compania si-a revizuit in prezent estimarile pentru anul in curssi mizeaza pe o cifra de afaceri de aproximativ 16 mil. euro, inscadere cu peste 13% fata de anul trecut. "Daca anul trecutproduceam la capacitate maxima, in prezent capacitatile noastre deproductie s-au redus la 80% datorita scaderii comenzilor. O cauzamajora este faptul ca recesiunea a afectat in mare masura clientiiconcernului suedez IKEA de pe piata americana", a spus MarcelPuscasu. Anul trecut Ecolor a fabricat pentru IKEA 250.000 decomode.

Conducerea companiei Plimob din Sighetu Marmatiei, furnizor descaune pentru concernul suedez IKEA, spune ca vanzarile din primulsemestru ale companiei au crescut fata de perioada similara dinanul trecut, insa au fost sub estimarile initiale. Concernul IKEAeste principalul client al companiei din Sighetu Marmatiei, larandul ei unul dintre cei mai importanti producatori de scaune dinlemn masiv din Romania.

Plimob a realizat in primul semestru din acest an o cifra deafaceri de aproximativ 10 mil. euro, in crestere cu 8% fata deaceeasi perioada a anului trecut.

Tinand cont de rezultatele obtinute in primele sase luni,conducerea Plimob mizeaza pana la finele anului 2009 pe o cifra deafaceri de 24,8 mil. euro, in crestere cu 8% fata de anul trecut.Compania din Sighetu Marmatiei a incheiat anul 2008 cu afaceritotale de 23 mil. euro. "La inceputul acestui an prognozam ocrestere a vanzarilor cu 20% fata de anul 2008 pana la valoarea depeste 27 de milioane de euro, insa tinand cont de situatia actualaa pietei, am revizuit estimarile pentru 2009 si mizam pe o cifra deafaceri in 2009 de peste 24 de milioane de euro", a declarat pentruZF Transilvania Vasile Godja, director general al Plimob.

Peste 90% din productia companiei din Sighetu Marmatiei estedestinata concernului IKEA, restul produselor fiind comercializatepe piata interna. Productia anuala a Plimob este de doua milioanede scaune, fiind realizata in cadrul celor patru puncte de lucruale companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO