Companii

Vanzarile Medicare, afectate de lipsa investitiilor in sectorul sanitar

04.06.2004, 00:00 40

Medicare Group, unul dintre principalii jucatori pe piata echipamentelor medicale si a distributiei de medicamente, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 28 de milioane de dolari, in scadere fata de 30 de milioane de dolari din 2002.
"Reducerea de anul trecut a volumului de  investitii in sistemul sanitar a dus la scaderea cifrei de afaceri, de la 30 milioane dolari in 2002 la 28 milioane dolari anul trecut", a declarat directorul general al companiei, Mugur Stancu.
Sistemul sanitar romanesc a trecut in 2003 prin cea mai grava criza financiara de dupa 1990, datoriile statului catre furnizorii de medicamente, echipamente si servicii medicale depasind in unele momente 300 de milioane de dolari.
In aceste conditii, achizitiile de echipamente noi au fost reduse, banii mergand in special catre plata datoriilor istorice.
Reprezentantii Medicare estimeaza ca anul acesta situatia se va imbunatati, stimulata si de cererea din sistemul privat.
"Pentru acest an, ne asteaptam la o crestere a cifrei de afaceri, care ar putea ajunge la 32 milioane dolari", a adaugat Stancu.
Compania cuprinde trei divizii: Medicare Technics - furnizeaza aparatura medicala, Medicare Pharma - distributia de medicamente si Medicredit Leasing - servicii financiare pentru piata medicala privata. Reprezentantii companiei spunca divizia Medicare Tehnics este lider pe piata managementului proiectelor medicale si al furnizarii de echipamente medicale.
Actionarul majoritar al companiei este omul de afaceri britanic, Jeff Douglas.
Compania, care este prezenta pe piata romaneasca din 1998, are 230 de angajati, iar investitiile totale in Romania se ridica la 40 de miliaone de euro.
El a explicat ca divizia de finantare Medicredit Leasing are cea mai dinamica evolutie din cadrul grupului, fiind preconizata o crestere de patru-cinci ori a incasarilor comparativ cu 2003, cind au fost inregistrate venituri circa doua milioane euro.
 Medicredit Leasing acorda finantari prin intermediul creditelor sau in leasing pentru infiintarea si dezvoltarea de cabinete sau clinici medicale private.
"Avem spre finantare 120 de proiecte, destinate construirii de clinicii de chirurgie si cabinete medicale, ceea ce inseamna ca sistemul medical privat incepe sa se dezvolte si in Romania. Deocamdata observam o dezvoltare foarte alerta in vestul tarii, iar proiectele nu sunt deloc mici", a  precizat Stancu.
Medicare are un parteneriat cu Deutsche Bank, pentru acordarea creditelor. "Valoarea proiectelor care beneficiaza de sprijin financiar acordat de divizia de leasing este cuprinsa intre 3.500 si 500.000 de euro", a mai precizat directorul Medicare.
El apreciaza ca intrarea in vigoare a legii asigurarilor private de sanatate va schimba mult peisajul sectorului medical.
"Odata cu trecerea din 2005, la sistemul de asigurari de sanatate private, pe piata romaneasca vor aparea noi oportunitati. Finantarea unitatilor medicale va incepe satreaca dinspre sectorul public inspre cel privat. Vor aparea cu siguranta clinici si  aparea si spitale private.
In acest an, grupul Medicare si Ministerul Sanatatii vor derula un program de instruire a personalului din spitalele de stat privind utlizarea echipamentelor medicale furnizate de companie pentru sectiile de chirurgie si sterilizare.
Medicare a alocat pentru acest proiect circa 110.000 dolari, destinati instruirii a peste 400 de medici si asistente din 80 de spitale.
Programul se va desfisura in doua etape si va fi sprijinit de companiile americane Steris si Tyco Healthcare, doi dintre furnizorii de echipamente medicale ai Medicare Group.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels