Companii

Vanzatorii de masini, de la 10.000 la 300 de euro pe luna

23.09.2009, 17:38 3091

Un agent de vanzari care anul trecut castiga lunar chiar sipeste 10.000 de euro, venit comparabil cu al executivilor de top,acum trebuie sa se multumeasca cu 300-400 de euro, in conditiile incare nu mai vinde 40-50 de masini pe luna, ci maximum zece.

"In cazul marcilor premium, au fost agenti de vanzari care anultrecut au castigat si pana la 10.000 de euro pe luna, in conditiilein care incasau comisioane de peste 1.000 de euro pentru o singuramasina", a spus Viorel Niculescu, seful dealerului Land Rover siJaguar ATT si fost director al Romcar, importatorul Ford pe piatalocala.

In cazul dealerilor din cadrul Porsche Inter Auto sistemul debonusuri a fost redimensionat anul acesta, pentru a fi adaptat lanivelul scazut al vanzarilor

"In anii trecuti am avut vanzatori care au castigat constant3-4.000 de euro pe luna, dar rar au depasit acest nivel. Acum peste50% dintre agenti castiga doar salariul de baza de cateva sute deeuro", a spus Alin Tapalaga, seful Porsche Inter Auto (PIA),divizia de retail a Porsche Romania, cel mai mare jucator de pepiata de profil.

Tapalaga a subliniat ca cele mai ridicate venituri au fostinregistrate de cei care vindeau automobile premium precum Audi,sau de volum cum este cazul Volkswagen, si mai putin cei carevindeau marci de nisa precum Seat. Spre comparatie, AlexandraGatej, fostul CEO al Unilever South Central Europe si actual sef alDepartamentului Mediul de Afaceri Intern si International alAdministratiei Prezidentiale, a incasat un salariu de 18.000 deeuro pe luna in 2008, potrivit declaratiei acesteia de avere.

Nivelul unui venit lunar de peste 10.000 de euro s-a pututatinge anul trecut chiar si in cazul marcilor "de volum", precumFord, Skoda sau Volkswagen.

Astfel un agent care vindea anul trecut intr-o luna 50 deautoturisme Skoda aducea dealerului un rulaj de aproximativ 750.000de euro, in timp ce marja de profit era, potrivit estimarilor ZF,in jurul a 150.000 de euro (20% din pretul de vanzare). Astfel, uncastig de 10.000 de euro pentru un agent exclusiv din comisioanereprezenta 7% din profitul dealerului.

Spre exemplu, dealerul Mercedes-Benz din AutoKlass Center dinCapitala a inregistrat in 2007 un profit net de 3,7 milioane deeuro, adica 12.800 de euro per angajat, daca luam in calculpersonalul de 290 de angajati. "Marja agentului a scazutsemnificativ, dar si asa eu sunt fericit ca am in continuare un locde munca", a spus un consilier de vanzari din cadrul unui dealerMercedes-Benz din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO