Companii

Vel Pitar: Dupa intrarea in UE nu vom mai vorbi despre piata romaneasca

21.09.2005, 17:33 28

Compania Vel Pitar Ramnicu-Valcea, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie, a investit peste 3 milioane de dolari (2,4 mil. euro), pentru lansarea la sfarsitul acestui an a doua noi linii de produse.

Valoarea totala a investitiilor realizate de companie de la inceputul acestui an se ridica la 6 milioane de dolari (4,8 mil. euro) si a vizat modernizarea spatiilor de productie, a magazinelor proprii de desfacere si a flotei auto.

"Am achizitionat linii tehnologice de ultima generatie, iar pana la sfarsitul acestui an vom intra pe piata cu o gama de produse de cofetarie industriala", a declarat Dan Trifu, vicepresedintele Departamentului de Strategie-Finante al Vel Pitar.

In primele sase luni din acest an, compania a inregistrat o crestere in dolari de 12% a cifrei de afaceri, pana la 45 de milioane de dolari (36 mil. euro).

"Raportandu-ne la moneda nationala, evolutia e mult mai modesta, pentru ca preturile produselor noastre au scazut in acest an, pe fondul unei recrudescente a pietei gri", a mai spus Trifu. El a precizat ca in a doua jumatate a anului compania asteapta o crestere semnificativa a vanzarilor comparativ cu primele sase luni din 2005.

"Lunile care s-au scurs din acest semestru sustin estimarile noastre, bazate atat pe eforturile de crestere ale activitatilor traditionale (morarit, paine proaspata, biscuiti), cat si pe atingerea unui anumit nivel de maturitate a investitiilor realizate anul trecut, in special la productia de toast", mai spune Trifu.

Compania a finalizat anul trecut o investitie de 1,5 milioane de euro intr-o noua linie de fabricatie destinata special painii feliate si ambalate la fabrica sa din Berceni.

"Linia are o capacitate de productie de 20 de tone/24 de ore, iar cresterile cele mai mari pe acest segment le-am inregistrat in retelele de key-accounts", a mai spus Trifu.

Vel Pitar a finalizat recent fuziunea prin absorbtie cu societatile Panem Giurgiu si Panificatie Postavarul Brasov. Compania a urmarit permanent sa-si consolideze pozitia prin achizitii. Vel Pitar a achizitionat in ultimii doi ani Libertatea Panificatie Bucuresti, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti.

Oficialii companiei au afirmat dupa finalizarea fiecarei tranzactii ca sunt in cautarea altor jucatori pentru eventuale preluari. Vel Pitar a fost formata la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca.

"Suntem in permanenta in discutii cu 3, 4 companii pentru achizitii, dar asta nu inseamna ca toate vor fi si cumparate. Ritmul de dezvoltare pe care-l putem gestiona este de doua fabrici pe an", a mai spus Trifu.

Vel Pitar intentioneaza sa se extinda si pe pietele vecine, urmarind achizitia unor fabrici de paine in Ucraina, Moldova, Serbia sau Bulgaria.

"Dupa intrarea in Uniunea Europeana nu vom mai vorbi despre piata romaneasca, iar aria in care pot ajunge produsele unei fabrici Vel Pitar este de 60-70 km in jurul locatiei", explica Trifu, care subliniaza ca fabrica din Giurgiu ar putea deveni un furnizor important pentru regiunea Ruse, la fel cum fabrica de la Iasi poate vinde in Republica Moldova.

"Modul in care am gestionat achizitiile din Romania nu poate fi diferit de cel in care putem prelua fabrici din regiunea balcanica", a mai spus Trifu.

Vel Pitar estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 65 de milioane de euro (239 de milioane de lei), cu aproape 4 milioane de euro mai mult decat in 2004, ca urmare a investitiilor programate pentru acest an.

Compania produce lunar o cantitate de 10.000 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase.

De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna.

Actionarul majoritar al Vel Pitar este fondul de investitii Broadhurst Investments cu 73,8% din actiuni.

Principalii competitori ai Vel Pitar sunt Loulis, Boromir Ind Ramnicu-Valcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita sau Pan Group Craiova.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO