Companii

Veritas Panciu, pierderi de 10 milioane de euro cauzate de calamitatile naturale

18.02.2005, 00:00 79

Producatorul de vinuri spumante si linistite Veritas Panciu estimeaza ca grindina care a lovit in ultimii patru ani suprafetele sale cultivate cu vita de vie I-au provocat pierderi de aproximativ 10 milioane de euro (300 de miliarde de lei). "Deocamdata autoritatile nu au facut nimic pentru a monta dispozitivele antigrindina, iar pericolul ca grindina sa loveasca, din nou, sI in acest an ne sperie foarte tare. Din cauza acestei calamitatI naturale am stagnat in alocarea de fonduri pentru investitii", spune Adrian Toma, directorul general al societatii.
Veniturile totale ale companiei au atins anul trecut 4,5 milioane de euro (180 de miliarde de lei), in crestere usoara fata de anul precedent cu circa 300.000 de euro. "Daca nu vom mai fi loviti de calamitati naturale, vom avea o cifra de afaceri de 200 miliarde de lei (peste 5 milioane de euro)", spune Toma.
Veritas Panciu va investi in acest an 30 de miliarde de lei (aproximativ 800.000 de euro) in modernizarea centrului de vinificatie iar in 2006 va aloca 60 de miliarde de lei (1,5 mil. euro) pentru replantarea unei suprafete de 93 de hectare cu vita de vie.
Compania este unul din jucatorii de dimensiuni medii de pe piata spumantelor, dar care produce dupa metoda champenoise. "Aceasta metoda necesita un timp indelungat de prelucrare, sI de aceea ajunge pe rafturi la preturi de 5-6 euro, fata de numai 2-3 euro cat au vinurile spumoase", spune Toma.
Veritas Panciu detine 13 ferme care administreaza aproximativ 1.500 de hectare cultivate cu vita de vie, din care 978 hectare reprezinta soiuri albe si 178 hectare soiuri rosii. La acestea se adauga peste 1.300 de hectare destinate culturilor agricole. Compania are un combinat de vinificatie cu o capacitate de peste 1, 2 milioane de litri si de patru centre de prelucrare a strugurilor si de vinificatie primara, fiecare dintre acestea avind o capacitate de 200.000 de litri.
Piata spumantelor a inregistrat in ultimii ani scaderi constante. Anul trecut piata a atins nivelul de circa 10 milioane de sticle, fiind dominata de Astese Production Bucuresti (45% din piata) producatorul vinurilor spumoase Angelli detinut de Henkel & Soehnlein din Germania. Pe locul doi se situeaza Karom Drinks detinut de un alt producator german de vinuri - Schloss Wachenheim - care a preluat anul trecut Zarea Bucuresti, ajungand sa detina circa un sfert din piata. Pe urmatoarele locuri se afla Panciu, Jidvei, Cramele Prahova si Spumante Silvania care a fost preluata in 2004 de un producator regional de bauturi spirtose, Indagrara Arad.  stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO