Companii

Viitorul UNIFARM, sfarsitul furnizorilor medii si mici?

11.09.2003, 00:00 52



AsociatIa Furnizorilor de Produse Medicale dezaproba initiativa centralizarii activitatilor de achizitii publice in domeniul sanatatii, apreciind ca, in aceste conditii, cel putin trei sute de companii medii sI mici din acest domeniu ar disparea de pe piata.



Potrivit unui comunicat remis presei de Ramona Stefan, presedintele AFPM, cu ocazia unei emisiuni televizate, ministrul Sanatatii a readus in discutie ideea vehiculata in ultimele treu luni de catre premierul Adrian Nastase si alti demnitari, privind abilitarea unui integrator national, si anume UNIFARM, in vederea centralizarii achizitiilor unitatilor sanitare de stat.



Membrii asocialtiei aprecizeaza ca centralizarea activitatilor de achizitii publice, chiar si pe un singur segment de piata, inseamna un pas inapoi, cu implicatii interne si internationale uriase.



Pe de o parte, cel putin trei sute de companii medii si mici din domeniul produselor medicale ar disparea de pe piata deoarece nu ar avea forta financiara necesara indeplinirii conditiilor de garantii impuse de caietele de sarcini iar pe de alta parte, companiile producatoare internationale vor pierde increderea in capacitatea economiei romanesti de a deveni libera, concurentiala si eficienta", se arata in comunicat.





Un integrator national inutil



Ramona Stefan adauga ca AFPM s-a opus categoric, de la bun inceput, ideii abilitarii unui integrator national si sustine ca Ministerul Finantelor Publlice, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt principalii vinovati pentru dezastrul din domeniul sanatatii.



"Sansa de a ne asigura ca sumele din sanatate se intorc exclusiv in sanatate a fost ratata din pacate recent, cand majoritatea parlamentara a respins amendamentul la Constitutie cu privire la asigurarile de sanatate. Aceasta respingere reprezinta un act de cinism ai un atac clar la sanatatea poporului roman", conchide presedintele AFPM.



In cadrul une recente videoconferinte cu prefectii, referindu-se la incheirea unor contractele de furnizare de medicamente in afara procedurilor legale, premierul Adrian Nastase declara:"Sper ca, anul viitor, aceste lucruri nu se vor repeta. Achizitiile de medicamente se vor face centralizat, pentru ca s-au creat diferente de preturi, unele de neanteles - de trei, patru, cinci, sapte ori mai mari decat preturile din tara de origine", a mai spus Nastase.



Primul ministru a precizat ca nu pune in discutie necesitatea cheltuirii acestor bani. "Era nevoie, oamenii erau bolnavi, trebuiau date medicamente", a adaugat el.



Nastase a explicat ca, dupa ce bugetul pe 2002 a fost consumat, au aparut, pentru acelasi an, sume nedecontate in valoare de peste 4.000 miliarde lei.



"Nu sant vinovati furnizorii de medicamente. Au existat doua situatii, cu respectarea procedurii si fara respectarea reglementarilor in vigoare", a apreciat premierul.





Licitatii de grup



Ministerul Sanatatii propune ca, incepand de anul viitor, sa fie introdus sistemul de stabilire a pretului de achizitie a unor medicamente si materiale sanitare prin licitatie de grup, intrucat s-au constatat abateri de la legislatie in privinta achizitiilor publice.



Spitalele vor estima necesarul de medicamente si materiale sanitare pe care il vor comunica unui departament ce va fi creat, structura care va avea rolul de centralizare si stabilire a pretului de referinta pentru produsele ce vor fi alese.



Potrivit oficialilor ministerului, avantajul spitalelor este ca la o cantitate mai mare de medicamente si materiale sanitare vor obtine un pret mai bun, iar avantajul furnizorilor va fi ca vor obtine beneficii mai mari. "Aceasta este una dintre propunerile noastre pentru imbunatatirea managementului sanitar si pentru eliminarea pe viitor a disfunctiilor constatate la organizarea achizitiilor publice", se arata intr-un comunicat al MSF.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO