Companii

Voicu Filipescu: A trecut perioada in care avocatii plecau pentru 500 de euro in plus la salariu

Voicu Filipescu: A trecut perioada in care avocatii plecau pentru 500 de euro in plus la salariu
21.03.2010, 23:17 1501

In plus, nu toate firmele continua sa se extinda numeric, astfelca si variantele sunt mai putine. "A trecut perioada in careavocatii plecau pentru 500 de euro in plus la salariu. Era operioada in care daca auzeam batai in usa ma gandeam «iar vreavreun avocat sa plece». Nu se mai pleaca la fel de mult, deoarecenu mai este goana decat pentru oamenii foarte buni, care pleacadoar pentru mult mai multi bani si daca isi vad viitorul in nouafirma. Primim multe CV-uri in aceasta perioada, de la toatefirmele, inclusiv de la Top 10", spune Mugur Filipescu, managingpartner al firmei de avocatura Voicu Filipescu, un jucator din Top10 al pietei de profil.

Pe parcursul anului trecut numarul de avocati a ramas relativconstant, circa 40 de oameni, dar diminuarea numarului detranzactii a dus la o scadere cu 10% a veniturilor firmei deavocatura, compensata insa de firmele nou-infiintate in cadrulgrupului de consultanta.

"Am reusit sa ne mentinem veniturile la acelasi nivel ca in2008, circa 4,6-4,7 milioane de euro, cu ajutorul firmelor de taxe,proprietate intelectuala si restructurare. Strict pe firma deavocatura, incasarile au fost cu 10% mai mici", spune Daniel Voicu,celalalt coordonator al firmei de avocatura.

Profiturile spectaculoase se fac insa din tranzactiilemari

Firma si-a "tratat" diferit angajatii in acest an, astfel cadoar cei care au performat au beneficiat de mariri de salarii, intimp ce partenerul Daniel Costea a fost promovat pe pozitia dedeputy managing partner, practic al treilea om in ierarhiafirmei.

Voicu Filipescu a avut anul trecut in special mandate de vanzarea unor afaceri in asigurari, dar si a singurului proiect comercialtranzactionat pe piata locala in 2009, centrul European Retail Parkdin Braila, dezvoltat de belgienii de la BelRom.

"Nu mai este acelasi elan investitional. Fata de 2007 pare castam pe loc. Acum cinci-sase ani, daca aveam o tranzactie mare pean reuseam sa crestem. Apoi am inceput sa avem 2-3, iar la unmoment dat chiar 7-8 tranzactii intr-un an. Acum, o firma de talianoastra traieste din consultanta de zi cu zi acordata firmelor.Profiturile spectaculoase se fac insa din tranzactiile mari, careacum sunt 2-3 in piata, nu mai sunt 20", mai spune Filipescu.Printre clientii "traditionali" ai firmei se numara companii precumBelRom, Mediplus sau Kronospan, precum si institutii financiareprecum AIG sau Generali.

In aceste conditii, nici asteptarile financiare pentru acest annu sunt foarte optimiste. "Ar fi o stare de multumire daca vomobtine anul acesta veniturile din 2009, cand am mai avut restanteincasate de la unii clienti", spune Voicu, care ia in calcul oextindere a gamei de servicii oferite printr-o posibila alianta saufuziune, cum firme precum NNDKP sau Popovici Nitu au facut in primaparte a acestui an.

"Este greu sa dezvolti ceva de la zero, astfel ca, daca m-asgandi la ce am mai putea face pentru a ne completa gama deservicii, ar fi tot o fuziune, deoarece este foarte greu sarecrutezi oameni buni care sa si vina cu un portofoliu important declienti", considera Voicu.

Unde s-au blocat tranzactiile?

In scaderea apetitului investitorilor straini pentru pieteconsiderate inca riscante, precum Romania, dar si in asteptarileuneori nerealiste ale antreprenorilor locali.

"La sfarsitul lui 2008 aveam trei tranzactii mari in curs,fiecare de circa 150-200 de milioane de euro, care s-au oprit innoiembrie. A mai fost apoi un semn de revenire, dar ulterior s-auoprit din nou", spune Filipescu. Filmul ar trebui dat acum inapoi,iar pretentiile reajustate pe criterii mai obiective astfel incattoate partile sa poata pleca multumite de la masa negocierilor.

"Pentru piata de consultanta ne gandim ca in partea a doua aanului ar putea creste apetitul strainilor pentru achizitii inRomania, conditionat insa de decenta antreprenorilor locali. Dacaacestia vor astepta aceiasi multipli de EBITDA ca acum doi-treiani, nu se va intampla nimic", considera Filipescu.

Avocatii de afaceri se bat pentru onorarii anuale de aproximativ200 de milioane de euro, o piata din care primii zece jucatoricastiga aproape jumatate din bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO