Companii

Vor fi începute proiecte imobiliare noi în 2012? Toate depind de preînchirieri. Sunt mai multe negocieri în curs

Vor fi începute proiecte imobiliare noi în 2012? Toate depind de preînchirieri. Sunt mai multe negocieri în curs

Autor: Cristi Moga

22.02.2012, 17:39 801

Anul 2012 a început pentru piaţa imobiliară cu mai multe necunoscute decât certitudini, dovadă că nici consultanţii nu mai dau verdicte precise cu privire la proiectele noi la care vor începe lucrările în acest an.

Lanţul de dezvoltare a unui proiect este deocamdată întrerupt: dezvoltatorii de clădiri de birouri au dificultăţi în semnarea unor precontracte cu chiriaşii, motiv pentru care băncile refuză să îi finanţeze, nedorind să-şi asume riscuri.

Vor fi începute noi proiecte anul acesta? "Toate proiectele noi depind de preînchirieri. Sunt mai multe negocieri în curs", spune Răzvan Iorgu, managing director al firmei de consultanţă CB Richard Ellis, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.

Piaţa imobiliară din România a fost în ultimii ani mai mult un cerc închis, în care tranzacţiile au fost realizate în special de către retaileri sau companii cu o prezenţă de durată pe piaţă (NEPI, Immofinanz, GTC, Portland Trust, Argo), care la rândul lor vor avea probabil dificultăţi când vor dori să realizeze un exit.

Există şi alţi investitori imobiliari interesaţi de piaţa locală?

"Sunt doi-trei dezvoltatori care vor să cumpere terenuri, în special în apropierea staţiilor de metrou din Bucureşti. Ne aşteptăm să nu existe un nou boom, ci o creştere constantă a volumului de tranzacţii, într-o piaţă mai puţin volatilă, ca urmare a dezvoltării infrastructurii şi datorită maturizării pieţei de închiriere", spune britanicul James Heyworth Dunne(FOTO), head of capital markets al CB Richard Ellis România.

Dunne, 33 de ani, s-a alăturat biroului din Bucureşti al CB Richard Ellis în luna iulie a anului trecut, după şapte ani petrecuţi în CBRE Londra şi o experienţă de circa un an în cadrul unui dezvoltator imobiliar britanic.

România ar putea deveni interesantă datorită diferenţelor importante între randamentele ce pot fi obţinute la Bucureşti faţă de Varşovia, spre exemplu, dar şi datorită datelor macro.

"Stabilitatea cursului leu-euro, spre deosebire de zlotul polonez sau forintul din Ungaria, scăderea inflaţiei şi a şomajului, acestea sunt date la care investitorii se uită în prezent. Finanţarea rămâne însă în continuare marea problemă. Dacă pentru un proiect realizat există o finanţare în curs la un cost bun, aceasta ar putea scădea randamentul acceptat de cumpărător", mai spune britanicul.

Până la intrarea unor noi jucători în piaţa imobiliară, investitorii prezenţi încearcă să dea o întrebuinţare terenurilor cumpărate în anii de boom, care poate fi diferită de planurile iniţiale.

"Sunt dezvoltatori de proiecte rezidenţiale care se gândesc să facă proiecte de hoteluri, în special companii care au obţinut un Plan Urbanistic Zonal pentru acele terenuri şi vor să construiască ceva pe ele. Un asemenea proiect ar putea fi dezvoltat în apropierea Pieţei Unirii, unde un operator hotelier doreşte să colaboreze cu un proprietar de teren", a mai declarat reprezentantul CB Richard Ellis.

Compania americană este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de consultanţă imobiliară, unde competiţia se dă între firme globale sau afiliate unor grupuri internaţionale precum DTZ, Colliers, Jones Lang LaSalle, Knight Frank, Cushman & Wakefield sau BNP Paribas Real Estate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO