Companii

Vremea a ţinut o parte din tirurile cu marfă departe de magazine. Vânzările au revenit la normal

Vremea ţinut o parte din tirurile cu marfă departe de magazine. Vânzările au revenit la normal

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Rosca

07.02.2012, 15:45 279

Jucătorii prezenţi în retailul modern spun că situaţia din magazine a revenit la normal după ce joi, vineri şi sâmbătă românii s-au înghesuit la cumpărături de teamă că vremea ar putea împiedica tirurile cu marfă să alimenteze magazinele. O parte din tirurile cu marfă ale retailerilor nu au reuşit să alimenteze magazinele, în special cele din sudul ţării din cauza vremii.

"Joi şi vineri am simţit că românii s-au îmbulzit la cumpărături. Acum însă situaţia este flat, respectiv vânzările sunt similare cu cele dintr-o zi obişnuită", spune Andreea Mihai, directorul de marketing al retailerului francez Carrefour, prezent pe piaţa locală cu un total de peste 70 de magazine.

La finalul săptămânii trecute mai mulţi retaileri, printre care şi franco-belgienii de la Cora spuneau că vânzările în zilele de joi şi vineri au fost mai bune decât cele de Crăciun. În retail, ameninţarea de ger şi vreme rea i-a mânat pe consumatori în magazine să îşi facă provizii.

"Acum lucrurile au revenit la normal, după ce joi şi vineri am simţit o creştere puternică a traficului din magazine. Există magazine în anumite zone ale ţării unde vremea îi împiedică pe români să iasă din casă", spune Sorana Georgia, directorul executiv al reţelei de supermarketuri Billa, cu afaceri de circa 280 mil. euro în 2010.

Ea mai spune că actualele condiţii meteo au presupus apariţia unor probleme la nivel de livrare în magazine. Pentru a putea alimenta cu marfă toate unităţile reţelei de 61 de supermarketuri Billa, reţeaua a folosit camioane de mai mici dimensiuni, respectiv 3,5 tone. "Am reuşit cu greu să livrăm marfă la toate magazinele, însă am făcut-o. Chiar dacă nu am ajuns în fiecare zi la toate magazinele, când am ajuns am suplimentat livrările", mai spune Sorana Georgia.

În urmă cu mai bine de o săptămână prima ninsoare puternică din această iarnă a blocat pe drumurile din toată ţara mai multe camioane cu fructe şi legume. În momentul în care acestea au ajuns în magazine erau deja îngheţate. Pentru a nu se repeta situaţia retailerii au luat măsuri de prevenire.

Billa, spunea că pentru a preveni repetarea unei situaţii de acest gen a încercat să devanseze o parte din livrări, iar platforma de distribuţie de la Brazi lucrează în regim non-stop.

Există şi retaileri care continuă să întâmpine dificultăţi la livrare în cazul magazinelor din sudul ţării. "Am avut camioane care nu au putut ajunge la anumite magazine din zona de sud a ţării. Am avut de asemenea probleme la marfa venită de la import. Situaţia încă nu a intrat în normal", spune Alexandru Vlad, directorul executiv al reţelei Selgros.

Singurul factor care influenţează în acest moment livrările către magazine este vremea, care se anunţă geroasă până la finalul săptămânii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24