Companii

Wienerberger Sisteme de Caramizi si-a triplat profitul

03.05.2007, 19:30 27

Compania Wienerberger Sisteme de Caramizi, divizia locala a producatorului austriac Wienerberger, si-a triplat profitul net pana la 6,7 mil. euro (la un curs mediu de 3,5245 lei/euro) in 2006, primul an in care cele doua fabrici pe care le detin austriecii in Romania au ajuns sa functioneze la capacitate maxima.
Grupul austriac detine in Romania doua unitati de productie, la Gura Ocnitei (langa Targoviste) si la Sibiu, fabrica deschisa in prima jumatate a anului trecut, in urma unei investitii de 18 milioane de euro. Majorarea profitului net a fost posibila in conditiile in care compania si-a majorat volumul vanzarilor si a aplicat ajustari moderate de preturi.
De altfel, cifra de afaceri a grupului a crescut anul trecut cu 60%, pana la 46 de milioane de euro, pe fondul dezvoltarii sectorului constructiilor. Practic, Wienerberger Sisteme de Caramizi a realizat anul trecut echivalentul a 2% din totalul veniturilor grupului austriac.
Wienerberger Sisteme de Caramizi a devenit profitabila pentru prima data in 2005, cand a realizat un profit net de 2,5 milioane de euro, odata cu dublarea cifrei de afaceri pana la circa 29,3 milioane de euro.
Compania a inceput lucrarile de constructie la o noua unitate de productie in localitatea Triteni, Cluj, care urmeaza sa devina operationala in ultimul trimestru al acestui an.
Investitiile la Triteni au fost estimate la circa 20 de milioane de euro, iar fabrica va avea o capacitate de productie de 140 de milioane de unitati pe an si se va intinde pe un teren de circa 30 de hectare. In plus, compania intentioneaza sa investeasca in cresterea performantelor fabricii de la Gura Ocnitei. Pentru anul 2007, grupul urmareste cresterea in continuare a veniturilor si profiturilor obtinute de operatiunile din Romania.
Desi detine doua fabrici de caramizi in Romania, compania nu a reusit sa faca fata cererii de caramizi anul trecut, fiind nevoita sa importe caramizi din fabricile din Ungaria.
Grupul intentioneaza sa construiasca noi fabrici pe piata romaneasca in urmatorii doi-trei ani. O alta varianta luata in calcul de Wienerberger pentru dezvoltarea companiei in Romania, pe langa constructia unor unitati de productie, este preluarea unor producatori in domeniu.
Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit circa 40 de milioane de euro. In 2003, grupul austriac a achizitionat de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni, si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.
Wienerberger Sisteme de Caramizi este detinut in proportie de 65,08% de grupul Wienerberger si de BERD cu 34,92%, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO