Companii

Wienstrom a dat 28 mil. euro pe 17 microhidrocentrale

17.06.2008, 19:32 51

Hidroelectrica a vandut companiei austriece Wienstrom, prin licitatie cu strigare, 17 microhidrocentrale din judetele Suceava, Mures si Gorj, pentru 103,96 milioane de lei (28 de milioane de euro), valoare de peste doua ori mai mare decat pretul de pornire, a anuntat, luni, producatorul de energie.
La licitatiile organizate in perioada 9 - 13 iunie au participat sase ofertanti, dintre cele noua firme care au depus documentatia, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.
Cele 17 unitati de producere a energiei electrice au fost adjudecate de catre Wienstrom, la pretul de 103,96 milioane de lei. Microhidrocentralele vandute sunt situate pe raurile Moldova, Dorna si Negrisoara (judetul Suceava), Gurghiu (Mures) si Oltet (Gorj). In anuntul de privatizare, compania a conditionat participarea investitorilor prin asumarea unui program de investitii pentru reabilitare, modernizare si dezvoltare tehnologica, derulat pe o perioada de pana la cinci ani.
Hidroelectrica a vandut, la finele lunii februarie, unor firme romanesti si straine, 16 microhidrocentrale din judetele Suceava, Dambovita, Mures si Alba, pentru 40,7 milioane de lei (circa 11 milioane euro), nivel dublu fata de pretul de pornire a licitatiilor, potrivit datelor producatorului de energie. Totodata, in luna octombrie a anului 2006, compania a privatizat 20 de unitati, pentru opt milioane de euro.
Potrivit angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Hidroelectrica trebuia sa privatizeze, pana la finele anului 2007, toate cele 150 de microhidrocentrale functionale.
Compania precizeaza ca intentioneaza sa vanda pana la inceputul anului viitor alte 69 de microhidrocentrale. "Hidroelectrica urmareste urgentarea procesului de privatizare a microhidrocentralelor pe care le are inca in posesie, astfel incat pana la inceputul lui 2009 toate cele 69 de microhidrocentrale ramase sa fie vandute. Urmatorul lot de unitati va fi scos la licitatie cel mai probabil in luna septembrie", au spus oficialii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO