Companii

Zaharul Oradea: dupa aderare vor mai ramane patru producatori

13.12.2004, 00:00 79

Zaharul Oradea, detinuta de gupul franco-german Cristal Union cu afaceri anul trecut de 835 de milioane de euro, investeste anual circa 1,5 milioane de euro pentru a face fata concurentei care va exista pe aceasta piata dupa momentul aderarii Romaniei la UE.
"Din cele 33 fabrici de zahar cate functionau in Romania inainte de '89, astazi produc zahar doar opt, iar din 2007 vor mai rafina doar patru. Ne pregatim pentru momentul de dupa aderare printr-un program investitional anual de 1,5 milioane de euro. In momentul de fata zaharul este o afacere neprofitabila, dar pe termen lung, dupa integrarea europeana, investitia se va mortiza", spune managerul general Corneliu Pentilescu.
Zaharul Oradea produce sub marca Diamant, iar unul dintre cei mai importanti clienti ai companiei este Coca-Cola Romania. "Coca-Cola ne cumpara in jur de 60% din productia totala. Le asiguram 90% din zaharul necesar producerii bauturilor carbo-gazoase", afirma Corneliu. Restul zaharului produs la Oradea este cumparat de marile lanturi de supermarket-uri pentru consumul casnic. "Pentru a ajunge la performanta de a nu produce nimic pe stoc, am investit peste 6 milioane de euro in modernizarea fabricii. Anul acesta vom produce 17.000 de tone de zahar. Toata sfecla cultivata in Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj si Timis este preluata de Zaharul Oradea", sustine Pentilescu. El afirma ca sfecla de zahar produsa in Romania este insuficienta. ""Spre deosebire de ulei, pretul zaharului este tinut "jos", asa ca fermierilor nu le-a fost foarte rentabil sa cultive sfecla. Pentru a incuraja productia, am pus la dispozitia marilor fermieri seminte de sfecla, ierbicide si chiar utilaje agricole", afirma Pentilescu.
Romania a negociat cu UE o cota de productie pentru 537.000 de tone de zahar din care doar 109.000 vor fi alocate pentru zaharul obtinut din sfecla de zahar. "In aceste conditii, in toata tara vor mai ramane doar patru fabrici: la Oradea, Ludus, Bod si Roman. Celelalte vor fi nevoite sa se inchida", sustine Pentilescu. Dupa '89, atat productia de sfecla de zahar cat si cea de zahar au inregistrat scadere dramatice. De la 300.000 hectare cutivate in 1989, suprafata s-a diminuat la 200.000 in 1991 si doar la 30.000 in 2002. Recenta reforma la nivelul UE privind reducerea subventiilor la cultura sfecle de zahar va duce la o cadere a pretului zaharului de la circa 700 de euro/tona circa 450 de euro/tona, cu putin peste pretul de acum de pe piata romaneasca. "Nu exista fabrica de zahar in Romania care sa inregistreze profit. Patronatul din industria zaharului a tot cerut cresterea taxelor vamale pentru importuri si limitarea importului fara taxe din Republica Moldova, dar probabil ca in acest domeniu doar Uniunea Europeana va face ordine", spune Pentilescu.
Zaharul Oradea este detinuta alaturi de Zaharul Carei sI Zaharul Arad de grupul franco-german Cristal Union, fiind singura care mai functioneaza, pentru ca celelalte doua au fost trecute in conservare. Pe piata Rasdaq exista o oferta publica de preluare a 100% din actiunile Zaharului Carei de catre Zaharul Oradea. Zaharul Oradea a avut anul trecut o cifra de afaceri de putin peste 20 de milioane de euro. "Actionarii vad unitatea de la Oradea ca pe o afacere pe termen lung si investesc in modernizare. Incepand din 2006, fabrica va trebui sa inregistreze profit", spune Pentilescu.
Fabrica din Oradea are astazi 237 de angajati si inca 150 de sezonieri in perioada campaniei agricole pentru sfecla de zahar, cu circa 100 mai putini declt inainte de modernizare.
Piata zaharului s-a ridicat anul trecut la circa 215 milioane de euro. Fabricile de zahar de la Roman, Bod, Ludus, si Corabia proceseaza zahar din sfecla de zahar iar cele de la Liesti, Urziceni, Calarasi si Buzau rafineaza zahar brut. Fabrica de la Oradea este singura care proceseaza ambele tipuri de zahar.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO