Companii

Zahărul s-a scumpit cu 60% într-un an în UE. Un kilogram de zahăr în România e 6-7 lei în retail, după o creştere în linie cu media UE

Zahărul s-a scumpit cu 60% într-un an în UE. Un...

Autor: Florentina Niţu

01.05.2023, 00:05 340

Preţul zahărului a cres­cut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înre­gistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

În România, zahărul s-a scumpit cu 60,9% în­tr-un an, în linie cu media UE. Acum, în orice su­per­market, in­di­ferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kilo­gram de za­hăr este 6-7 lei, fie el şi marcă privată. Din­tre toate mărfurile alimentare, la nivelul ţării, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere şi depă­şeşte de câteva ori rata anuală a inflaţiei de 15,5%.

Recent, Consiliul Con­cu­ren­ţei a declanşat trei inves­ti­gaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr. În ceea ce priveşte pia­ţa fabricării şi comercia­li­zării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România (ac­ţionariat austriac), compa­nie care are două fabrici pe plan local, din care doar în­tr-una produce zahăr din sfeclă de zahăr, Pfeifer & Langen Ro­mânia (acţionariat german), care a deţinut anterior fabrica Za­hărul Oradea şi Lucsor Impex (acţionariat românesc), care comercializează produse ali­mentare.

Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii, com­pania care operează fabrica de zahăr Bod din judeţul Braşov, justifică creşterea preţului za­hă­rului la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilităţile s-au scum­pit, dar şi inputurile şi materia primă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO