Companii

Zimnicea, orasul care isi pune sperantele intr-o singura companie

08.11.2009, 23:20 308

Cea mai izbitoare imagine a orasului Zimnicea, port la Dunare injudetul Teleorman, sunt cladirile neterminate de pe vremea luiNicolae Ceausescu, lasand impresia unui oras uitat si captiv, inconditiile in care aproape intreaga populatie activa a orasuluilucreaza pentru o singura companie.
Fiind afectat in proportie de peste 80% de cutremurul din 1977,fostul regim a inceput reconstructia orasului, multe cladiriincepute atunci fiind pana in ziua de azi neterminate, ultimeleetaje fiind fie fara acoperisuri, fie fara geamuri, iar zoneintregi din Zimnicea sunt inca nelocuite. "Dupa cutremur, Ceausescua dat ordin sa se reconstruiasca orasul si au fost adusisantieristi de peste tot din tara. Atunci, la fel ca si acum, eraula moda vizitele pe santier, iar blocurile care nu intrau inprogramul de vizita al lui Ceausescu au ramas si acum neterminate.Plus de asta, in blocurile terminate, ultimele etaje sunt goale, numai sta nimeni in ele, pentru ca cei mai multi au plecat fie laTurnu Magurele, fie la Alexandria. Cei care au ramas sunt lipitipamantului", spune Adrian, un locuitor al zonei.
O strada cu cel mult 5 blocuri si acelea neterminate reprezintacentrul, restul orasului fiind ocupat de case cu gard de lemn sifantani in curte. Cativa copii se joaca pe un maidan plin dedaramaturi, printre care se invart doi caini vagabonzi. Gara aramas una dintre putinele cladiri din oras care nu se darama, darpentru cata vreme?
Desprins parca din peisaj, in drumul spre port, undeva pe stanga seafla Hotelul InterAgro, de patru stele, pentru multi zimnicenireprezentand poate opulenta in adevaratul sens al cuvantului. Primaimpresie este ca o constructie mult mai inalta decat blocurile dinjur, de un verde inchis si plina de geamuri, n-are ce cauta intr-unasemenea oras.
Compania este insa cel mai mare angajator pentru locuitorii dinzona si aproape 5.000 de zimniceni din cei peste 15.000, cat numaraorasul, lucreaza pentru InterAgro, preponderent in agricultura siindustrie.
In plus fata de rafinaria de bioetanol, prin care InterAgro a creatpeste 300 de locuri noi de munca, compania mai are in oras inca ofabrica de lapte, una de saci si tevi de plastic, precum si o serade trandafiri, singura din Romania. In judet, compania detine peste15.000 de hectare de teren agricol, muncitorii provenind in specialdin orase precum Zimnicea, Turnu Magurele sau Alexandria.
"Zimnicea este un oras in care lipseste infrastructura, insa are unpotential enorm daca Dunarea ar fi exploatata la valoarea reala. Amfost nevoiti s-aducem muncitori din Bulgaria pentru constructiarafinariei de bioetanol, pentru ca majoritatea companiilorromanesti cu care am vorbit nu au vrut sa vina sa lucreze aici, cutoate ca asiguram peste 400 de locuri de cazare", a declarat AurelIspas, actionar al Bio Fuel Energy, companie care opereazarafinaria InterAgro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO