Constructii & Imobiliare

Andrei Brinzea, Cushman & Wakefield Echinox: Relocarea activităţilor de producţie către Europa va duce la creşterea cererii de spaţii industriale. România are un avantaj competitiv din punct de vedere al costurilor, dar şi ajutoarele de stat şi stimulentele fiscale sunt esenţiale

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

19.06.2023, 10:16 164

Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, beneficiază de relocarea activităţilor de producţie din pieţe mai îndepărtate, precum cele din Asia, mai aproape de consumatori, mai ales datorită costurilor semnificativ mai reduse faţă de Europa de Vest, în special cele cu forţa de muncă, notează un raport realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Sectoarele cheie care au ales această zonă din Europa sunt în special cele din automotive, producţia de utilaje şi produse electrice şi electronice, dar şi bunuri de larg consum şi de textile.

”Ţările din Europa Centrală şi de Est  - în special cele din Uniunea Europeană – au atras investiţii majore în capacităţi de producţie în ultimii ani, în special pentru că oferă costuri semnificativ mai reduse faţă de Europa de Vest, în mod particular pentru forţa de muncă. Acestea se află în imediata apropiere a marilor pieţe de consum şi, prin urmare, beneficiază de costuri de transport mai mici şi de timp mai redus de transport. Mai mult decât atât având în vedere calitatea de membri ai Uniunii Europene sau fiind părţi ale unor acorduri de liber schimb între ţărie din afara UE, mutarea mărfurilor din aceste ţări înseamnă costuri şi limitări de transport reduse sau chiar zero”, spun autorii studiului.

În plus, aceste ţări sunt bine conectate cu alte pieţe europene printr-o serie de rute de transport, iar majoritatea mărfurilor vor fi transportate pe şosea şi pe calea ferată. Coridoarele cheie de transport de-a lungul principalelor autostrăzi şi în punctele cheie multimodale dintre ţările CEE către destinaţiile Europei de Vest, în special prin Bulgaria, România, Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Polonia, vor fi locaţii potenţiale importante pentru activitatea companiilor.

Aceste ţări s-au dovedit deja atractive, iar în ultimii ani, cererea de spaţii logistice şi industriale a crescut puternic.

”Deja am văzut o creştere semnificativă a cererii ocupanţilor pentru astfel de spaţii, în condiţiile în care în 2022 firmele de producţie au contractat la nivelul întregii Europe aproape 10 milioane metri pătraţi de spaţii industriale, în creştere cu 27% faţă de 2017”, spune Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit acestuia, în România, în 2022 cererea din partea companiilor de producţie a crescut cu aproape 40%.

”Relocarea activităţilor de producţie către Europa va continua să contribuie la creşterea cererii de spaţii industriale în anumite locaţii, atât pentru activităţi de producţie, cât şi de logistică. Aceste companii se vor concentra pe facilităţi nou construite, dar vor crea, de asemenea, oportunităţi de îmbunăţirea a proiectelor existente. În plus, aceste proiecte trebuie să răspundă necesarului de energie, cu un focus special pe furnizarea de energie verde. România are un avantaj competitiv din punct de vedere al costurilor, dar, trebuie menţionat totodată că ajutoarele de stat şi sistemul de stimulente („incentives”) joacă un rol destul de important atunci când companiile aleg ţara în care să îşi deschidă un nou centru de producţie”, concluzionează Andrei Brinzea.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO