Constructii & Imobiliare

Kiwi Finance: Perioada de amortizare a investiţiei din chirie este de 15 ani, rentabilitate ridicată

Kiwi Finance: Perioada de amortizare a investiţiei din...

Autor: Dan Straut, Mediafax

04.02.2018, 15:58 3538

„Numărul de locuinţe din România raportat la o mie de locuitori este cu mult sub media UE, lucru care indică nevoia de imobile noi şi care determină un interes mare din partea dezvoltatorilor. Iar ratele dobânzilor la creditele ipotecare au scăzut semnificativ în ultimii 10 ani, ducând la o mai mare accesibilitate în achiziţia imobilelor prin credit de către populaţie”, arată autorii studiului.

În acelaşi timp, indicele de accesibilitate (preţ/mp raportat la salariul mediu lunar) este „la un nivel normal de 2,3”.

Potrivit Kiwi Finance, preţul mediu al unui apartament cu două camere a crescut în 2017 faţă de 2016. În Bucureşti, acesta a crescut de la 63.777 de euro în 2016 la 68.647 de euro în 2017.

„În opinia mea, comportamentul populaţiei faţă de subiectul locativ a intrat într-o etapă de maturizare. Vedem acest lucru din schimbarea priorităţilor în criteriile de alegere a locuinţei, din schimbarea structurii şi a suprafeţelor în proiectele noi şi, nu în ultimul rând, din creşterea proporţiei de locuinţe cumpărate prin credit imobiliar faţă de integral cash. Acest lucru va pune presiune şi mai mare pe oferta imobiliară, care în acest moment este mult sub cererea solvabilă”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

„Consider că mobilitatea forţei de muncă şi mobilitatea socială vor fi următorii vectori care vor accelera maturizarea populaţiei şi maturitatea pieţei imobiliare din România”, a mai spus Anca Bidian.

Datele studiului au fost prezentate în cadrul Real Estate Meetup, un eveniment dedicat industriei de imobiliare, organizat de Storia.ro, site-ul de anunţuri imobiliare lansat de OLX, şi de Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO