Constructii & Imobiliare

La trei luni de la achiziţie, germanii de la Knauf au început să producă vată minerală în fabrica din Târnăveni (Mureş). Investiţia în retehnologizarea liniei de producţie ajunge la 4 mil. euro

La trei luni de la achiziţie, germanii de la Knauf au...

Autor: Cristina Bellu

15.09.2022, 11:41 316

Producătorul de materiale izo­lan­te Knauf Insulation, din grupul german Knauf, a început producţia de vată minerală în cadrul fabricii de la Târnăveni, judeţul Mureş, după finalizarea primei etape a procesului de retehnologizare şi modernizare a liniei de producţie existente.

În luna martie, compania a preluat fabrica de vată minerală Gecsat din Târnăveni, tranzacţie în urma căreia germanii au in­trat în segmentul de pro­ducţie pe piaţa locală, anterior fiind doar distribuitori.

„Odată cu achiziţionarea fabricii din Târnăveni, ne-am concentrat toate eforturile pe modernizarea şi transformarea spaţiului într-unul care să se integreze armonios în dinamica comunităţii locale, să respecte mediul înconjurător şi să completeze specificul locului”, spune Adrian Garofeanu, Director General Knauf Insulation România şi Bulgaria

Potrivit acestuia, investiţia alocată de Knauf Insulation pentru primele etape ale procesului de modernizare şi retehnologizare a liniei de producţie existente se ridică la aproximativ 4 milioane euro.

Fabrica de la Târnăveni are în prezent o capacitate de producţie anuală de peste 6.000 tone, dar odată cu finalizarea celei de-a doua etape de retehnologizare, capacitatea de producţie va trece de 8.000 tone.

Achiziţia fabricii din Mureş a fost fă­cu­tă de Knauf Insulation în contextul în care compania avea ne­voie de capacităţi de producţie mai mari, pen­tru a face faţă cererilor din Europa de Est şi Comunitatea Statelor Independente (mai multe ţări din Europa de Est şi Asia).

Oficialii companiei spun că odată implementat întregul plan investiţional, fabrica din Târnăveni va asigura o capacitate de producţie anuală de circa 60.000 de tone de vată minerală, cu scopul de a deservi atât necesarul intern, cât şi pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Gecsat este un produ­cător local de vată minerală din sticlă cu capital integral privat, 100% românesc, fiind de­ţinut anterior de mai multe persoane fizice. Fondată în 1918 la Târnăveni, cu o istorie de peste 100 de ani, fabrica Gecsat a fost de-a lungul timpului specializată în producerea diverselor arti­cole de sticlă. Ulterior, în anul 2007, com­pania a investit într-o linie de producţie a vatei minerale de sticlă.

În momentul de faţă, la fabrica din Târnăveni îşi desfăşoară activitatea peste 50 de angajaţi, dar compania se află într-un proces continuu de recrutare, în funcţie de nevoile specifice ale fiecărui departament.

“Pentru anul în curs avem în derulare procese de recrutare pentru cel puţin 10 posturi în cadrul echipei de la Târnăveni, care urmează să se extindă pe măsură ce vom da startul noii construcţii ”, adaugă Adrian Garofeanu.

Pe piaţa locală, Knauf Insulation este prezentă din 2008, vânzând aici vată minerală de sticlă, vată minerală bazaltică şi plăci din fibre de lemn.

În România compania are două centre logistice, la Bucureşti şi în localitatea Curtici, din judeţul Arad.

În 2021, Knauf Insulation a avut în România o cifră de afaceri de 94,7 milioane de lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, un profit de 7,9 milioane de lei - de peste două ori mai mare, şi un număr mediu de 16 angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO